U Sivcu održan 5. Gajdaški etno kamp
U Sivcu je od 29. juna do 4. jula trebao da bude održan 5. po redu Gajdaški etno kamp, kojeg uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, odeljkom nematerijalno kulturno nasleđe, organizuje Udruženje građana „Vojvođanski gajdaši“ iz Sivca. Kako nam je tada rekao domaćin kampa, poznati sivački gajdaš Maksim Mudrinić jedini razlog za neodržavanje manifestacije u predviđenom terminu je epidemiološka situacija sa korona virusom.
S obzirom da su se stekli zdravstveni uslovi za njegovo bezbedno organizovanje, juče je ovaj specifičan događaj i upriličen. Domaćin Maksim Mudrinić istakao je da mu je jako drago što je kamp ipak održan. Gosti su bili iz Svrljiga, Subotice, Novog Sada, Sivca, kao i iz dalekog Tokia, tako da možemo reći ovaj, 5. po redu Gajdaški kamp ima i međunarodni karakter.
-Na kampu je ukupno bilo sedam polaznika, među kojima su bili i tinejdžeri, i ukupno dvadesetak gajdaša, a etnomuzikolog i viši naučni saradnik u muzikološkom institutu Srpske akademije nauka i umetnosti Danka Lajić Mihajlović održala je predavanje uz konstruktivnu diskusiju svih učesnika. Doktorka Lajić Mihajlović je zaslužna za prijem pevanja uz gusle u UNESKO-vu listu nematerijalne kulturne baštine Republike Srbije, rekao je Mudrinić.
Maksim Mudrinić, doktorka Danka Lajić Mihajlović, profesor Zoran Bogdanović, Borislav Birač iz nacionalnog Ansambla kolo, uručili su priznanja najistaknutijim i najboljim gajdašima na našim prostorima.
Maksim Mudrinić poznat je kao graditelj gajdi, napravio je preko 70 gajdi i kao najvažnije ističe da se gajdaška nit ne prekida, a Gajdaški etno kamp Sivac je mesto gde se ta nit čvrsto neguje.
Izvor: qmedia

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar