U Ratkovu obeležena hramovna slava

Praznik Svetog velikomučenika Georgija – Đurđic, hramovna slava u Ratkovu, obeležen je svečano u prisustvu sveštenstva, parohijana i đaka, prenosi portal beseda.rs.

Bdenijem uoči praznika načalstvovao je protonamesnik Brane Milovac, arhijerejski namesnik bačkopalanački, a sasluživalo je više sveštenika.
 
Na kraju bdenija vernicima se obratio otac Brane uputivši srdačne čestitke povodom hramovne slave nadležnom parohu i parohijanima u Ratkovu, poželevši im da u zajednici i ljubavi proslave još mnogo lepih događaja.
 
Na praznik Đurđic, svetu liturgiju služili su protonamesnik Dragan Štević, paroh u Deronjama i prezviter Dragoljub Majstorović, paroh u Ratkovu. Otac Dragan je tom prilikom čestitao kumovima i parohijanima hramovnu slavu i u svojoj besedi istakao da ne treba zaboraviti da Crkva Božja počiva na temeljima mučenika poput Svetog Georgija, što se može videti i u samom crkvenom kalendaru u kom su zapisana imena mnogih mučenika i stradalnika za veru Hristovu.
 
Svečanu liturgiju svojim prisustvom uveličali su direktorka, nastavnici i deca iz Osnovne škole “Ratko Pavlović Ćićko”, koji su učestvovali i u trokratnom ophodu oko svetog hrama, zajedno sa kumovima slave i drugim vernicima. 
 
Večernjim bogosluženjem načalstvovao je protonamesnik Dušan Đukić, arhijerejski namesnik odžački, a sasluživalo je više sveštenika.
 
Posle svečanog čina rezanja slavskog kolača, prisutnima se obratio protonamesnik Dušan koji je uputio čestitke povodom hramovne slave i istakao značaj Svetog velikomučenika Georgija u savremenom svetu.
 
Nadležni paroh, otac Dragoljub Majstorović, zahvalio je braći sveštenicima na ljubavi i pohvalio je trud predsednice opštine Odžaci Latinke Vasiljković, kao i ovogodišnjih kumova Branislava i Sonje Mijić koji su nesebičnim zalaganjem višestruko doprineli životu crkvene zajednice u Ratkovu.
 
Zalog kumstva za sledeću godinu preuzela je Svetlana Šulović, sekretar Mesne zajednice Ratkovo.

Hram Svetog velikomučenika Georgija u Ratkovu podignut je davne 1775. i njegovu unutrašnjost krasi očuvan ikonostas sa trideset osam baroknih ikona, koje su među poslednjim slikarskim ostvarenjima Jakova Orfelina, što je crkvu uvrstilo među spomenike kulture od velikog značaja. 
 
Izvor i foto: ico.rs/beseda.rs
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar