U Odžacima počinje izdavanje parking karata za osobe za invaliditetom

Opština Odžaci objavila je javni poziv za ostvarivanje prava na izdavanje parking karte za označavanje vozila invalidnog lica radi korišćenja parking mesta za osobe sa invaliditetom u 2019. godini.

Poziv je upućen zainteresovanim osobama sa invaliditetom i udruženjima osoba sa invaliditetom sa teritorije opštine Odžaci radi podnošenja zahteva za izdavanje potvrde o ispunjenosti uslova za korišćenje parking mesta.
 
Parking kartu za označavanje vozila invalidnog lica, radi korišćenja parking mesta za osobe sa invaliditetom, mogu dobiti: invalidi kojima su oštećeni ekstremiteti bitni za upravljanje vozilom; lica sa trajnim oštećenjem organizma ili donjih ekstremiteta najmanje 80 odsto; lica sa mišićnom distrofijom; lica obolela od paraplegije ili kvadriplegije; lica obolela od cerebralne paralize; lica obolela od multipla skleroze; korisnici invalidskih kolica; lica koje imaju oštećenje vida najmanje 90 odsto.
 
Pravo na dobijanje parking karte mogu ostvariti i vojni invalidi koji su po osnovu priznatog svojstva vojnog invalida I grupe sa 100 odsto invaliditeta – trajno ostvarili pravo na putničko motorno vozilo; civilni invalidi rata kojima je priznato svojstvo civilnog invalida rata I grupe sa 100 odsto invaliditeta – trajno; ratni i mirnodopski vojni invalidi od I do IV grupe sa trajnim oštećenjem donjih ekstremiteta; vojni i civilni invalidi rata po osnovu gubitka vida na oba oka – 100 odsto, odnosno smanjenja obostranog vida – 90 odsto; lica sa smetnjama u razvoju i autizmom; lica sa oboljenjem bubrega koje zahteva trajnu dijalizu.
 
Lice koje želi da ostvari pravo na dobijanje parking karte za označavanje vozila invalidnog lica mora podneti zahtev Opštinskoj upravi opštine Odžaci – Odeljenju za društvene delatnosti.
 
Uz zahtev neophodno je priložiti fotokopije sledećih dokaza: potvrde o telesnom oštećenju i drugu medicinsku dokumentaciju; lične karta osobe sa invaliditetom, odnosno prijave prebivališta za maloletno dete; saobraćajne dozvole koja se vodi na osobu sa invaliditetom ili ugovora o lizingu; vozačke dozvole.
 
Ukoliko je vlasnik vozila roditelj, staratelj ili hranitelj lica koje ostvaruje pravo potrebno je dostaviti fotokopije sledećih dokaza: potvrde o telesnom oštećenju i druge medicinske dokumentacije; saobraćajne dozvole ili ugovora o lizingu; lične karte roditelja, staratelja ili hranitelja i rešenja centra za socijalni rad o stavljanju pod starateljstvo odnosno rešenja o hraniteljstvu; izvoda iz matične knjige rođenih vlasnika vozila kao dokaz o stepenu srodstva za lice koje ostvaruje pravo.
 
Ukoliko je vlasnik vozila bračni drug lica koje ostvaruje pravo potrebno je pored gore navedenog podneti i fokopiju izvoda iz matične knjige venčanih, a za vanbračnog partnera – izjavu dva svedoka overenu u sudu ili u opštini.
 
Lice koje ostvari pravo na dobijanje parking karte za označavanje vozila dužno je da dostavi jednu fotografiju formata 30×35 cm, fotokopiju lične karte i saobraćajne dozvole.
 
Zahtevi za korišćenje parking karata osoba sa invaliditetom mogu se podnositi tokom kalendarske godine, a preuzimaju se na pisarnici Opštinske uprave u Odžacima.
 
Zahtevi sa potrebnom dokumentacijom predaju se na pisarnici Opštinske uprave, sa naznakom za “Javni poziv licima sa invaliditetom za ostvarivanje prava na izdavanje parking karte za označavanje vozila invalidnog lica”. 
 
Izvor: ico.rs
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar