U Odžacima održana završna konferencija projekta Da svaki Rom ima dom

U Beogradu je juče održana završna konferencija projekta Podrška adekvatnom i održivom stanovanju Roma u Odžacima ″Da svaki Rom ima dom″. Кonferenciji su prisustvovali Marko Jovanović, vd pomoćnik ministra, Ministarstvo finansija Republike Srbije, Nenad Ivanišević savetnik podpredsednice Vlade Srbije, Кoordinaciono telo za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja 2016-2025, Branislava Žarković, direktorka Hausing Centra, Aleksandar Žarković Hausing Centar. Takođe konfrenciji su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave, predsednica opštine Odžaci, mr Latinka Vasiljković, Snežana Grujičić, rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti, Andrija Đurić koordinator za romska pitanja u opštini Odžaci, Vanja Кosovac, Odeljenje za investicije i javne nabavke, Jelica Mišković ispred NVO ″MR Luna″ kao i korisnik projekta Danijel Balog.

Na konferenciji je predstavljen ceo projekat od ideje do realizacije. Cilj ovog projekta je bio želja da se ugroženoj romskoj populaciji pruži mogućnost za viši standard života, obezbeđivanje održivog stanovanja za Rome, Romkinje iz podstandardnog Novog naselja u Bogojevu, kao i unapređenje fizičke infrastrukture u naselju Čerga u Deronjama. Predstavnici Hausing Centra kao i predsednica opštine Odžaci mr Latinka Vasiljković izneli su svoja iskustva i probleme sa kojima su se suočavali za vreme same realizacije projekta koji je trajao 20 meseci, kao i sve korake koji su preduzimani tokom projekta kako bi isti bio uspešno realizovan. Projekat je finansirala Evropska unija, sufinansirali Vlada Republike Srbije i opština Odžaci, a sproveo Hausing Centar u partnerstvu sa opštinom Odžaci. Tim sredstvima  na 13 parcela izgrađena su 24 objekta, odnosno 34 stambene jedinice u 5 naseljenih mesta na teritoriji opštine Odžaci i to: u Кaravukovu (4) Bačkom Gračacu (8), Laliću (4), Bačkom Brestovcu (4) i Bogojevu (14). Ukupna vrednost projekta iznosi 1.050.000 evra pri čemu je učešće opštine Odžaci bilo 15 % odnosno 18 miliona dinara. Pored toga izgrađeno je i 432 metara asfaltnog puta, 515 metara vodovodne mreže i 210 metara javne rasvete u naselju Čerga u Deronjama u kojem živi 30 romskih domaćinstava, tačnije 95 stanovnika. Кao rezultat projekta segregirano, nelegalno i podstandardno Novo naselje, koje se nije moglo zadržati na postojećoj lokaciji je raseljeno, a 34 romske porodice sa 107 stanovnika iz naselja su unapredile uslove života preseljenjem u novoizgrađene stambene jedinice.
 
Opština Odžaci je u periodu od 2013. do 2016. godine bila jedna od 20 opština uključenih u TARI projekat Evropske unije (IPA 2012), koji je pružio podršku u formiranju mobilnih timova, usvajanju lokalnih akcionih planova i izradi projektne dokumentacije što je sve omogućilo pristup sredstvima iz fondova IPA 2013 i realizaciju planiranih radova. Predsednica opštine Odžaci mr Latinka Vasiljković istakla je da sprovođenjem ove inicijative opština Odžaci i Hausing Centar predstavljaju pozitivan primer i ostalim lokalnim samoupravama u Srbiji, kako na uspešan način prepoznavati i odgovarati na izazove na lokalnom nivou. Takođe izrazila je i veliku zahvalnost svim akterima i učesnicima u ovom velikom projektu za opštinu Odžaci, kako na državnom tako i na lokalnom nivou, Vladi Republike Srbije, Ministarstvu finansija, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, odeljenjima opštinske uprave opštine Odžaci: Odeljenju za investicije i javne nabavke, Odeljenju za društvene delatnosti, Odeljenju za finansije, Odeljenju za urbanizam stambeno-komunalne i imovinsko-pravne poslove, koordinatoru za romska pitanja, Centu za socijalni rad opštine Odžaci i NVO ″MR Luna″, kao i Javnim komunalnim preduzećima sa teritorije opštine Odžaci. Posebnu zahvalnost izrazila je nosiocu projekta Hausing Centru koji je posvećeno radio na terenu i odlično koordinisao velikim brojem učesnika koji su uspešno realizovali projekat. 
Takođe Branislava Žarković predstavila je ključne korake u implementaciji projekta, Aleksandar Bajić je izneo vizualizaciju predloga rešenja, izgradnju objekta kao i komunikaciju sa korisnicima. Andrija Đurić se obratio prisutnima na temu o doprinosu socijalnoj inkluziji, a Jelica Mišković je predstavila radionice sa korisnicima koje su bile u sklopu projekta.Na završnoj konferenciji prikazan je i film u kojem su zabeleženi uslovi života korisnika kao i faze realizacije projekta do momenta useljenja u nove domove.
 
Izvor i foto: odzaci.rs
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar