lokacija: Apatin
objavljeno: 08.12.2017.
Autor: Jelena

U Kupusini održana druga radionica u okviru projekta LAG-a

Društvo

Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samopravu, podsećanja radi, odobrio je projekat Lokalnoj akcionoj grupi opštine Apatin, a u pitanju je prvi projekat LAG-a.

Na konkursu čija je tema bila saradnja civilnog, privatnog i javnog sektora obezbeđena su sredstva u iznosu od oko 150.000 dinara, a deo sredstava, u iznosu od oko 50.000 dinara će sufinansirati opština Apatin, kao partner LAG-a na projektu. U okviru ovog projekta, do kraja decembra treba da se realizuju radionice u svih 5 naseljenih mesta opštine Apatin, a nakon Svilojeva, radionica je održana i u Kupusini.


Renata Kuruc, projektni menadžer i koordinator LAG-a, istakla je kako je prezadovoljna odzivom u Kupusini.


- Na radionici je prisutno 30-tak ljudi što nam govori da je zainteresovanost itekako velika. Ponovo ćemo imati predavanje iz oblasti ratarstva, govorićemo o LAG-u, LEADER-u i svemu onome što je vezano za formiranje LAG-a, kao i lokalne strategije ruralnog razvoja. Tema će biti i rad civilnog sektora, a takođe i IPARD fondovi. Uskoro slede konkursi, te ćemo sa onima koji su zainteresovani i nakon ove radionice razgovarati, savetodavno, kako bismo im pomogli koliko je to u našoj moći, rekla je Kuruc.


Osnovni cilj predavanja u Kupusini bio je informisanje i edukacija poljoprivrednih proizvođača o aktivnostima Lokalne akcione grupe, IPARD programu i fondovima kao alternativnom izvoru finansiranja i programu unapređenja poljoprivrednog razvoja.


Dragana Latković, sa Departmana za ratarstvo i povrtarstvo (Poljoprivredni fakultet Novi Sad), je istakla kako joj je posebno zadovoljstvo što posećuje ovaj deo Vojvodine.


- Poljoprivredni fakultet kao društveno odgovorna institucija se trudi da izađe u susret poljoprivrednim proizvođačima i da sve ono što se nađe na fakultetu nađe primenu i na terenu. Nisu svi u prilici da posećuju skupove koji se organizuju u većim gradovima i na fakultetima. Ovakve edukacije imaju izuzetno pozitivan uticaj na naše poljoprivrednike, jer im dajemo savete kako da povećaju proizvodnju, ukazujemo im na greške koje su se desile i slično, između ostalog je rekla Latkovićeva.


Pored predavanja posvećenog poljoprivrednim proizvođačima, u Kupusini su prezentovani i  primeri dobre prakse rada civilnog sektora o kojima je govorio Nikola Dobrijević, predsednik Upravnog odbora CEKOS-a iz Sonte.

Iako je relativno skoro osnovana, Lokalna akciona grupa opštine Apatin već je itekako prepoznatljiva.

Srđan Grbić, predsednik Upravnog odbora LAG-a, rekao je da je zadovoljan zainteresovanošću građana opštine Apatin za LAG. On je dodao da se najviše odazvalo civilno društvo, a prema Grbićevim rečima, u toku je prikupljanje projektnih predloga, nakon čega će se polako privesti kraju lokalna strategija ruralnog razvoja.


Iz LAG-a još jednom pozivaju sve građane naše opštine da se odazovu pozivima na radionice u svojim mestima, a koje su za njih vrlo korisne i gde mogu doći do značajnih informacija iz oblasti projektnog finansiranja, sa akcentom na poljoprivredu. Obaveštenja o datumima i terminima održavanja ostale tri radionice će blagovremeno biti objavljena putem lokalnih medija i  istaknuta  na oglasne table Mesnih zajednica, koje će  deo poziva i same distribuirati svojim meštanima.


   
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Puno je bilo do sada reči o podvigu umetnice Ane Tudor koja živi na relaciji Sonta - Hvar....

Na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, opštini Kula odobren je projekat „Program...

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj opštine Kula je zajedno sa svojm partnerima izradila radnu verziju Sektorske strategija ruralnog...

Uroš Kalinić ima 14 godina, završio je sedmi razred osnovne škole i o njegovim uspesima već smo i...

Tokom letnjih i prolećnih dana, pri povoljnom vremenu, imate mogućnost da uživate u čarima Specijalnog rezervata prirode vozeći...

Najuspešniji maturanti osnovnih škola u školskoj 2017./2018. godini otputovali su na desetodnevno nagradno letovanje u Mađarsku. Nagradno letovanje...