lokacija: Apatin
objavljeno: 10.01.2018.
Autor: Jelena

U hitnoj službi Apatin mirno tokom praznika, saznajemo od dr Sitvuka

Društvo

Iako većina Hitnih službi na teritoriji cele Srbije u danima novogodišnjih i božićnih praznika ima pune ruke posla, u opštini Apatin nije bilo tako.


- U odnosu na prethodne godine, u dane praznika koji su za nama, rad Hitne službe bio je mirniji. Nije bilo puno intervencija u vezi sa korišćenjem pirotehničkih sredstava i akutnog pijanstva, a nije bilo ni težih saobraćajnih nezgoda. Bio je pojačan broj pacijenata u našu službu, ali samo iz razloga što ostale službe Doma zdravlja ili nisu radile ili su radile skraćeno radno vreme, saznajemo od dr Branka Sitvuka.


Predstoji nam doček Srpske nove godine i Slava Svetog Jovana, kada su u pitanju veće proslave do kraja januara. Pitali smo dr Sitvuka ima li kakav savet za naše sugrađane kada su u pitanju događaji tog tipa.


- Moj savet je suzdržavanje od preterivanja u hrani i alkoholu, naravno i u korišćenju pirotehničkih sredstava. Hroničnim bolesnicima savetujem redovno uzimanje terapije, redovne kontrole, istakao je Sitvuk.


Prema rečima dr Branka Sitvuka, iako im je obnova voznog parka umnogome olakšala posao, rad Hitne službe sam po sebi nije ni malo lak.


- Radi po jedna ekipa u smeni. U toj ekipi su jedan doktor, dve medicinske sestre i jedan vozač. Vikendom i noću bude najteže jer ta jedna ekipa pokriva celu opštinu, a pacijenata je zaista mnogo. Tokom 2017. godine u ambulanti Hitne pomoći je bilo pregledano preko 12.000 pacijenata, a intervencija na terenu je bilo 3.704. Ako izračunamo prosek, dođemo do cifre od preko 50 pacijenata dnevno.


Dr Sitvuk ističe da bi bilo idealno kada bi svi građani bili obučeni za pružanje prve pomoći.


- Nadam se da ćemo uskoro ponovo pokrenuti edukaciju građana kada je u pitanju pružanje prve pomoći. Bilo bi zaista korisno da što više ljudi bude obučeno da prepozna osobu u kritičnom stanju i da ume da pruži brzu intervenciju prve pomoći, rekao je dr Branko Sitvuk za kraj našeg razgovora.

 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Saglasno odluci Vlade Republike Srbije, donete po preporuci Ministarstva zdravlja, zbog epidemije gripa nastave neće biti ni u...

Povodom sutrašnjeg Dana državnosti, danas je na platou ispred Doma kulture u Apatinu položeno cveće na spomen obeležja,...

Crveni krst Odžaci, u saradnji sa MUP-om RS PS u Odžacima, realizovao je juče predavanja po programu "Borba...

Radovi na pojačanom održavanju ulice Vojvode Mišića, koji  su krenuli u oktobru prošle godine, biće nastavljeni sa prvim...

U cilju podizanja ekološke svesti učenika osnovnih škola i promovisanja značaja očuvanja životne sredine, SBB fondacija organizuje „Ne...

Nakon kraće pauze, Кancelarija za besplatnu pravnu pomoć, u saradnji sa Opštinskom upravom Кula, ponovo pruža građanima besplatnu...