U čast novog hlebnog žita, u Somboru održane tradicionalne Žetelačke svečanosti

Predajom hleba od novog žita gradonačelnici grada Sombora Dušanki Golubović, u nedelju, 22 jula, u Somboru su proslavljene tradicionalne Žetelačke svečanosti „Dužionica“ i „Dužijanca“.

Okončanje žetve pšenice i prinos ploda hlebnog žita svečanim defileom učesnika manifestacije odevenim u narodne nošnje ovdašnjih Bunjevaca i Hrvata, organizovali su UG „Bunjevačko kolo“ i HKUD „Vladimir Nazor“.
 
„Dužionica“ i „Dužijanca“ se priređuje kao zahvala prirodi i bogu za dobar rod, pre svega pšenice. Za ovu priliku se peče hleb od novog žita, koji se kasnije odnosi u crkvu na osvećenje, a potom se predaje nekom od gradskih velikodostojnika, kao poklon narodu. Tako je bilo i ove godine.
 
Svečanost završetka ovogodišnje žetve započela je svetom misom u crkvi Svetog trojstva u prisustvu mnogobrojnih građana, predstavnika saveta nacionalnih manjina i gostiju. Nakon svečane mise, učisnici manifestacije uputili su se u Skupštinu grada, gde su u svečanoj sali Županije gradonačelnici Dušanki Golubović, predali dva hleba, oba napravljena od prvog ovogodišnjeg brašna.
 
Zahvalivši se organizatorima koji su na sebe preuzeli i ove godine da organizuju ovu veoma značajnu manifestaciju, gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović je istakla da ova manifestacija favorizuje sve one vrednosti koje smatramo dobrim, korisnim i poželjnim u zajednici. Organizatori „Dužionice“ tj „Dužijance“ se trude da sačuvaju običaje Bunjevaca i Hrvata ali pre svega Somboraca koji su oduvek živeli na Panonskoj zemlji i živeli od zemlje gledajući u nebo.
 
- Ova manifestacija nije samo zahvala za plodove koje nam daje zemlja, kako bi uživali u njima i preživeli do sledeće godine, već njom obeležavamo i to što su Somborci oduvek vezani za zemlju. Ovo je prilika da pevamo Somborske pesme kako bi smo afirmisali tradiciju i kulturu i Bunjevaca i Hrvata iz Sombora i u tom smislu gajili nešto što se zove tradicija, nešto što se zove običaj, ali pre svega nešto što čini kulturu i kulturni identitet ovog kraja, istakla je Dušanka Golubović gradonačelnica Sombora primajući hleb od bandaša i bandašica ispred UG „Bunjevačko kolo“ i HKUD-a „Vladimir Nazor“.
 
Uručenju hleba umešenog od novog brašna a potom prijemu, prisustvovali su ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota, predstavnici Nacionalnog saveta Bunjevačke nacionalne manjine na čelu sa predsednicom dr Suzanom Kujundžić Ostojić, predsednik Hrvatskog nacionalnog veća (HNV) Slaven Bačić sa članovima Hrvatskog nacionalnog veća, predstavnici UG „Bunjevačko kolo“ kao i HKUD-a „Vladimir Nazor“ i drugi ugledni gosti.
 
Svečanosti u Županiji su prisustvovali i dr Vlado Babić, narodni poslanik, primarijus dr Zoran Parčetić, predsednik Skupštine grada Sombora, Antonio Ratković, zamenik gradonačelnice kao i Ivan Šimunov i Branislav Svorcan, pomoćnici gradonačelnice Grada Sombora.

Izvor: Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću Sombor
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar