U Apatinu održano 18. Krajiško prelo

U organizaciji Zavičajnog udruženja Srba poreklom iz BiH “Petar Kočić”, u Apatinu je održano tradicionalno, 18. po redu, “Krajiško prelo”. Ova manifestacija je postala “punoletna” što je potvrda aktivnosti članova udruženja na očuvanju tradicija zavičaja. Ova godina je sa preko 400 gostiju postigla i rekord po posećenosti, a u uvodnom delu prisutni su se podsetili na sam početak, 2001. godine i prvi Glavni odbor od 15 članova.

U bogatom kulturno umetničkom programu su nastupili gosti VIS “Sinovi Manjače”, kao i domaće “snage” – ženska pevačka grupa “Banijke” iz Prigrevice, muška pevačka grupa “Petar Kočić” kao i najmlađi pevač Veljko Sladojević.

U sklopu programa se sa nekoliko svojih pesama iz knjige koja je u pripremi predstavio i Đorđo Kuridža.

U tradiciopnalnom takmičenju za najbolju bosansku pitu je pobedio Zoran Karanović koji je čast da primi nagradu kavaljerski ustupio suprugi Juliji. Dragi gosti su između ostalih bili apatinski sveštenici Željko i Mladen, predstavnici ZZ “Republika Srpska” iz Subotice, ZU “Korijeni” iz Sombora, Udruženja Ratkovčani iz Republike Srpske i Udruženja Ličana “Nikola Tesla” iz Apatina. Izveštaj se završava stihovima koji govore o svojevrsnoj ekonomskoj migraciji mlađanih seljaka sa Manjače šezdesetih godina 20 veka. U tom vozu 1961. godine bio je i dvogodišnji autor pesme Đorđo Kuridža:

Oj ravnico nastala po bogu
ja bez moje Manjače ne mogu

Došao sam ovde ja kuruze brati
nisam znao da ću tu i ostati

Stekao sam kuću i imanje
al u srcu rodno mi Zmijanje.

Kada umrem ne nosite cveće
duša moja u Krajinu kreće.

Učim decu i unuke moje,
ne secite vi korene svoje.
 
Izvor i foto: plovarica.org.rs
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar