lokacija: Apatin
objavljeno: 05.10.2017.
Autor: Jelena

U Apatinu održana tribina o organskoj proizvodnji

Društvo

U velikoj sali Saveza samostalnih sindikata u Apatinu održana je tribina pod nazivom ,,Šta je organska proizvodnja i ruža kao hrana i lek''. U pitanju je projekat Udruženja žena ,,Ruža crvena'', a koji je finansiran od strane opštine Apatin. Zorka Balać, predsednica udruženja, zahvalila se lokalnoj samoupravi za sredstva koja su dobili, a kojima su, osim ove tribine, organizovali i nekoliko radionica.


 

- Konkurisali smo, kao udruženje, sa projektom ,,Etno i agro turizam'' i od opštine Apatin dobili sredstva u iznosu od 70.000 dinara. Sa tim sredstvima organizovali smo nekoliko radionica u prostorijama našeg udruženja, a takođe i ovu tribinu, istakla je za 025info Balaćeva.

Predavači tribine bili su prof. dr Branka Lazić i dr Zorana Srećkov iz Novog Sada.

- Moj lični utisak je da nemamo dovoljno tribina, da potrošači ne znaju šta je to organska hrana, da proizvođači ne znaju kako da rade. Imaju predrasude da je tu potrebno uložiti mnogo više truda, ali ukoliko su već dobri zemljoradnici, vrlo jednostavno mogu da se preorjentišu na organsku proizvodnju. Bio bašta u svakom slučaju daje bolji proizvod jer nema pesticida i nema mineralnih đubriva. Organska poljoprivreda je jedini sistem poljoprivredne proizvodnje koji je zakonski regulisan, rekla je prof. dr Branka Lazić.

Od doktorke Zorane Srećkov saznali smo zanimljivost da ruža, koja je većini poznata samo kao ukras, ima i druge namene.

- Ruža može biti itekako interesantna kao hrana, a za te namene upotrebljavaju se latice ovog cveta. Ružina vodica je neizostavan sastojak orjentalnih jela, pretežno slatkiša i služi kao pojačivač arome. Zanimljiv je podatak da se ružina vodica koristila umesto vanile, sve do pronalaska vanile. Čuvena turska baklava ne može da se zamisli bez ruže. Od nje možemo da pravimo džem, sokove, u voćne salate se dodaje kao začin, a takođe od ružine vodice dobijamo i eterično ulje, a koje ima široku primenu u alternativnoj medicini, u aromaterapiji i u kozmetici uopšte, otkrila je dr Srećkov.

Apatinka Snežana Korać jedna je od naših sugrađanki koja je prošla obuku prof. dr Branke Lazić. Za 025info ona ističe da je izuzetno zadovoljna onim što je naučila.- Imala sam jedan svoj deo proizvodnje, a sad sam uzela konačno i svoju parcelu, a koja već 10 godina nije obrađivana. Tu planiram da napravim zanimljiv projekat, u okviru kog će biti jedan plastenik i jedna interesantna bašta, neobična, možda čak i turistički interesantna za obilazak, rekla je Koraćeva.

 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Predlogom zakona o izmenama i dopunama zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije, a koji treba uskoro da...

Radnici Odeljenja javne rasvete JKP „Zelenilo“ Sombor priveli su kraju  novogodišnje kićenje grada, nakon što su prethodno okitili...

Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samopravu, podsećanja radi, odobrio je projekat Lokalnoj akcionoj grupi...

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom i deset godina postojanja Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom, u Palati Srbije...

Udruženje italijanskih industrijalaca u Srbiji "Konfindustrija" (Confindustria Serbia) obeležilo je  pet godina postojanja i, tim povodom, nagradilo kompanije,...

Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji se sprovodi četiri meseca, za rezultat ima 7.847 hitnih mera...