U Apatinu održana tribina o organskoj proizvodnji

U velikoj sali Saveza samostalnih sindikata u Apatinu održana je tribina pod nazivom ,,Šta je organska proizvodnja i ruža kao hrana i lek''. U pitanju je projekat Udruženja žena ,,Ruža crvena'', a koji je finansiran od strane opštine Apatin. Zorka Balać, predsednica udruženja, zahvalila se lokalnoj samoupravi za sredstva koja su dobili, a kojima su, osim ove tribine, organizovali i nekoliko radionica.


 

- Konkurisali smo, kao udruženje, sa projektom ,,Etno i agro turizam'' i od opštine Apatin dobili sredstva u iznosu od 70.000 dinara. Sa tim sredstvima organizovali smo nekoliko radionica u prostorijama našeg udruženja, a takođe i ovu tribinu, istakla je za 025info Balaćeva.

Predavači tribine bili su prof. dr Branka Lazić i dr Zorana Srećkov iz Novog Sada.

- Moj lični utisak je da nemamo dovoljno tribina, da potrošači ne znaju šta je to organska hrana, da proizvođači ne znaju kako da rade. Imaju predrasude da je tu potrebno uložiti mnogo više truda, ali ukoliko su već dobri zemljoradnici, vrlo jednostavno mogu da se preorjentišu na organsku proizvodnju. Bio bašta u svakom slučaju daje bolji proizvod jer nema pesticida i nema mineralnih đubriva. Organska poljoprivreda je jedini sistem poljoprivredne proizvodnje koji je zakonski regulisan, rekla je prof. dr Branka Lazić.

Od doktorke Zorane Srećkov saznali smo zanimljivost da ruža, koja je većini poznata samo kao ukras, ima i druge namene.

- Ruža može biti itekako interesantna kao hrana, a za te namene upotrebljavaju se latice ovog cveta. Ružina vodica je neizostavan sastojak orjentalnih jela, pretežno slatkiša i služi kao pojačivač arome. Zanimljiv je podatak da se ružina vodica koristila umesto vanile, sve do pronalaska vanile. Čuvena turska baklava ne može da se zamisli bez ruže. Od nje možemo da pravimo džem, sokove, u voćne salate se dodaje kao začin, a takođe od ružine vodice dobijamo i eterično ulje, a koje ima široku primenu u alternativnoj medicini, u aromaterapiji i u kozmetici uopšte, otkrila je dr Srećkov.

Apatinka Snežana Korać jedna je od naših sugrađanki koja je prošla obuku prof. dr Branke Lazić. Za 025info ona ističe da je izuzetno zadovoljna onim što je naučila.- Imala sam jedan svoj deo proizvodnje, a sad sam uzela konačno i svoju parcelu, a koja već 10 godina nije obrađivana. Tu planiram da napravim zanimljiv projekat, u okviru kog će biti jedan plastenik i jedna interesantna bašta, neobična, možda čak i turistički interesantna za obilazak, rekla je Koraćeva.

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar