U Apatinu održana radionica Osnažene ka zaposlenju

U Apatinu je održana uvodna radionica projekta pod nazivom Osnaženje ka zaposlenju – Podrška Romkinjama u opštini Apatin za lakši pristup tržištu rada. Cilj ovog projekta, koji finansira Evropska unija kroz program IPA 2016, a čija je vrednost je 60 000 evra, je povećanje broja zaposlenih romskih žena u apatinskoj opštini.

-Opština je prepoznala potrebu prema starijim osobama u Romskom naselju, ali i podizanje nivoa samopouzdanja i sposobnosti mladih žena Romkinja u aktivnom traženju posla - rekla je Danijela Ignjac, koordinator Kancelarije za romska pitanja u apatinskoj opštini.

Opština Apatin, glavni je aplikant, a Udruženje građana Breza je koaplikant.

Projekat je aktuelan već šest meseci kada je rađena logistika i vršena detaljna priprema za realizaciju. Projekat ima kokretne edukacije namenjene povećanju sposobnosti zapošljavanja romskih žena, ali i će biti i finalno realizovan tako što će određeni broj žena biti obučen za posao gerontodomaćice. Cilj ove obuke je da se u Romskom naselju oformi služba Pomoći u kući namenjena romskom stanovništvu – naveo je Duško Bursać iz Udruženja građana Breza.

Dubravka Korać, zamenica predsednika Opštine Apatin, navela je da je u ovoj opštini romska populacija u najbržem porastu, kao i da po nivou obrazovanja često ostaju samo na osnovnoj školi.

-Želimo da kao opština, u narednom periodu, doprinesemo aktivnom uključenju stanovnika romske populacije u sve društvene tokove. Ideja je da rešimo dva problema, pre svega zapošljavanje mladih Romkinja i rešavanje potrebe za gerontoslužbom u Romskom naselju. Želimo i da tokom ovog projekta motivišemo stanovnike Romskom naselja da nam daju i druge ideje kojima bi se rešili postojeći problem – rekla je Korać.

Obuka i psihosocijalna podrška biće organizovana za 30 žena, uz učešće uspešnih i poslovnih Romkinja kao podrška jačanju samopouzdanja kroz ženske sesije. Iz ove grupe žena njih deset će biti obučeno za obavljanje poslova gerontodomaćice.

Rok za realizaciju je devet meseci, a u naredna tri će se održavati radionice. One će biti ne samo kao kolektivne već i kroz individualni rad sa korisnicima kako bi one stekle potrebno samopouzdanje i vremenom zaista postale aktivni potražioci posla. 

 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar