U Apatinu održana radionica s ciljem sprečavanja trovanja ptica grabljivica

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, u okviru aktivnosti na projektu ,,Stop trovanju grabljivica u Srbiji - bezbedan život za ptice i ljude'', koji podržava Ministarstvo zaštite životne sredine, organizovalo je u Apatinu radionicu pod nazivom ,,Kako zaustaviti trovanje divljih životinja?''

Pojava trovanja divljih životinja u našim krajevima postala je, nažalost, sve učestalija, a ona ozbiljno ugrožava stanje prirode, te je neophodno raditi na sprečavanju iste.
 
Radionica je održana u konferencijskoj sali apatinske Marine, a bilo je reči o sledećim temama:
- Upoznavanje sa problematikom sve učestalijeg trovanja divljih životinja - uzroci i posledice
- Preporuke za postupanje prilikom otkrivanja slučajeva trovanja na terenu
- Smernice za utvrđivanje postojanja osnovane sumnje na trovanje
 
 
Milica Mišković, biolog Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije za 025info web portal izjavila je da je cilj njihovog projekta da sakupe podatke o stopi trovanja u Srbiji, a takođe i da rade sa ljudima na terenu i u lokalnim zajednicama kako bi podigli svest o veličini ovog problema.
 
 
- Apatin smo izabrali kao lokaciju za održavanje naše radionice zato što naši podaci pokazuju da su tri žarišna mesta u Vojvodini Apatin, Vršac i sever Vojvodine. Pored radionica koje pravimo sa ljudima na terenu, distribucijom postera i naših izveštaja pokušaćemo da dođemo do što većeg broja ljudi, a sve što budemo produkovali u izveštaju biće dostupno i na našem sajtu. Nakon toga očekujemo povrat informacija kako bi se detektabilnost povećala i kako bi, nadam se, saznali još više o ovom problemu, rekla je Miškovićeva.
 
 
Današnjoj radionici prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, Mesnih zajednica, lovačkih udruženja i Udruženja građana koja su aktivna na polju zaštite životne sredine.
 
 
Predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poručila je građanstvu da prijave nadležnima svaki slučaj trovanja. Takođe, poručila je da se izbegavaju zabranjena sredstva kao što je furadan, jer iako se i dalje nalazi u prodaji, on je zakonom zabranjen i štetan, a na kraju može biti opasan i po nas, kao što je štetan za ptice i druge životinje.
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar