U Apatinu obeleženo sećanje na NATO bombardovanje
30.11.-0001.

Polaganjem venaca na spomen obeležja kod Doma kulture Apatin i u spomen kompleksu u Prigrevici juče je u opštini Apatin obeleženo  podsećanje na Nato bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije. Vence su položile delegacije: Skupštine opštine Apatin, Udruženja boraca i Vojske Srbije.

O bombrdovanju bivše SRJ i Srbije govorio je Stevo Drača, predsednik Opštinskog odbora SUBNORA Apatin. Nato bombardovanje SRJ, nazvano Operacijom Saveznička sila, koja je u narodu poznatija, kao Nato agresija, trajalo je od 24. marta do 10. juna 1999. godine i deo je rata na Kosovu i Metohiji 1996-1999. To je bilo drugo važnije vojno uplitanje Nato pakta posle bombardovanja bosanskih Srba u operaciji Namerna sila 1995. godine i najveći vojni sukob na prostoru Srbije i Crne Gore od vremena Drugog svetskog rata.

Nato je 24. marta 1999. godine u 20,00 časova počeo vazdušne napade na vojne ciljeve u SRJ da bi se kasnije brutalni udari propširili i na privredne i civilne objkete i ciljeve. U napadima koji su bez prekida trajali 78 dana teško su oštećeni: infrastruktura, privredni objekti, škole zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve, manastiri... Ekonomski eksperti procenili su štetu od bombardovanja na oko 30 milijardi američkih dolara. Konačan broj žrtava zvanično nije saopšten, a procene se kreću između 1.200 i 2.500 poginulih i oko 5.000 ranjenih.

Napadi su prekinuti 10. juna posle potpisivanja vojno-tehničkog sporazuma o povlačenju pripadnika jugoslovenske vojske i policije sa Kosova i Metohije.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar