lokacija: Apatin
objavljeno: 09.05.2018.
Autor: Jelena

U Apatinu obeležen Dan pobede nad fašizmom

Društvo

U organizaciji opštine Apatin, Opštinskog kulturnog centra i SUBNOR-a opštine Apatin, polaganjem venaca na spomen obeležja ispred Doma kulture, obeležen je Dan pobede nad fašizmom u drugom svetskom ratu.


Prisutnima se najpre obratio Mićo Radaković, predsednik SUBNORA opštine Apatin, da bi se nakon minuta ćutanja u čast nastradalima položili i venci na spomen obeležja.


Dan pobede nad fašizmom je dan kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Slavi se 9. maja, iako je Drugi svetski rat konačno završen tek nekoliko meseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana posle tragične upotrebe atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju.

Naime, 9. maja 1945. (po moskovskom vremenu) sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.Počev od tada, ovaj dan se svečano obeležava u velikom broju zemalja sveta, i to u Rusiji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Gruziji, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Ukrajini, Uzbekistanu i Izraelu od 2000. Najveća parada održava se svake godine 9. maja u Moskvi, sa velikim mimohodom više rodova vojske i preleta avijacije. Na toj paradi se svaki put pokažu i poslednja postignuća ruske tehnologije ali i oprema iz Drugog svetskog rata.


Ispred Doma kulture u Apatinu vence su danas položile sledeće delegacije: delegacija opštine Apatin, SUBNOR-a opštine Apatin, delegacija 1. Centra za obuku Vojske Srbije, Organizacije rezervnih vojnih starešina Apatin, delegacija Udruženja penzionisanih vojnih lica Apatin, Udruženja ratnih vojnih invalida Apatin, Udruženja ratnih veterana ,,Patriotski front'' Apatin, delegacija Mesnog udruženja SUBNOR Apatin, kao i delegacije Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije u Apatinu.


 

Osim u Apatinu, položeno je cveće i u Kupusini, Sonti i Prigrevici, a delegacija opštine Apatin i Rezervnih vojnih starešina i ratnih vojnih invalida položile su vence na spomenik palim borcima ispred Hrama Sabor Svetih Apostola.

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Udruženje “Plavi delfin”, u saradnji sa lokalnom samoupravom, po treći put organizuje školu plivanja za decu iz opštine...

U okviru programa „Besplatna sportska rekreacija – fitness„ u Somboru je održan čas samoodbrane za žene u sklopu...

Enigmatsko društvo „Dr Đorđe Natošević iz Sombora upriličilo je od 18. do 20. maja u svom gradu 18....

Sestre Una i Anja Dodbrijević su na Republičkom takmičenju iz hemije, održanom od 18. do 20. maja na Hemijskom fakultetu...

Preko 80 poljoprivrednika sa teritorije opštine Apatin ovog vikenda posetilo je Sajam poljoprivrede u Novom Sadu. Tim povodom...

Za izvor sumporne vode koja gori kod Apatina se zna već decenijama. Isti toliko ovaj izvor je čamio,...