lokacija: Apatin
objavljeno: 14.02.2018.
Autor: Jelena

U Apatinu obeležen Dan državnosti

Društvo

Opština Apatin i Opštinski kulturni centar danas su organizovali tradicionalno obeležavanje Dana državnosti Republike Srbije.


Nakon što je predsednik SUBNOR-a, Mićo Radaković, pozdravio goste, prisutne delegacije Opštinske uprave opštine Apatin, Vojske Srbije, Udruženja rezervnih vojnih starešina, SUBNOR-a, Udruženja vojnih penzionera, Patriotskog fronta, Socijalističke partije Srbije i Srpske napredne stranke, uz zvuke vojne koračnice, položili su vence na biste narodnih heroja.

Obeležavanje Dana državnosti je nastavljeno u sali Doma kulture, svečanom akademijom, koju je himnom Republike Srbije otvorio gradski hor ,,Jedinstvo''. Prisutnima se u nastavku obratio predsednik opštine Apatin, Milan Škrbić, koji je istakao da je ovo jedan od bitnijih praznika u istoriji Srbije.


 

Prigodnu besedu povodom Dana državnosti održao je predsednik Udruženja rezervnih vojnih starešina, Željko Obradović, koji je govorio o istoriji Srba i važnosti ,,Sretenja'' za srpski narod.


Učešće u akademiji uzeli su i učenici gimnazije ,,Nikola Tesla'' i drugih škola apatinske opštine.


Dan državnosti je državni praznik Srbije koji se praznuje 15. i 16. februara, a ustanovljen u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije - Sretenjski ustav. Ovaj datum je najbitniji datum u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije.

 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

„Bila sušna godina, konji nemaju šta da jedu“ – ovo je dočekalo ekipu  025info na ulazu u Prigrevicu...

U organizaciji Udruženja građana ,,Moj Apatin'', u fiskulturnoj sali Gimnazije ,,Nikola Tesla'' u Apatinu je organizovan ,,Dečiji bazar'',...

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je javne pozive, u cilju realizacije programa i mera aktivne politike zapošljavanja predviđenih...

Radnici Javno komunalnog preduzeća "Zelenilo" Sombor okončali su posao uklanjanja 49 stabala topole duž puta Gakovo-Rastina.  Reč je...

Povodom proslave grada Sombora, 17. februara, kada se obeležava 269 godina od sticanja statusa slobodnog kraljevskog grada, pripremnjen...

Apatinski vinogradari su, odlaskom u vinograd i rezanjem prvog čokota, obeležili Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara i voćara.