Treća godina kampa “Zov prirode”: Raspust bez kompjutera i mobilnog telefona

Od ove godine je Rezervat prirode “Gornje Podunavlje” u  društvu najvećih svetskih prirodnih dobara. Ovaj prirodni rezervat je svuda oko nas, a malo Apatinaca to oseti i primeti na najbolji način. Jedan od onih koji su iz svog dvorišta osetili dah Dunava i Zov prirode je mladi Apatinac Nikola Orelj koji već treću godinu sa timom  saradnika, volontera, pedagoga, ekologa i šest instruktora (svi profesori fizičkog vaspitanja), sa sve većim uspehom sprovodi projekat zvani Edukativni kamp “Zov prirode”.

Kamp je smešten u srcu prirodnog rezervata, a praktično na samom obodu grada, u kući za odmor “Stari Dunav” koja sa svojom okolinom nudi sve što je potrebno za odmor, rekreaciju, edukaciju i zabavu. Ove godine realizovane su ukupno 4 smene od po 25 - toro dece u proseku.


 

Učesnici kampa, deca uzrasta od prvog do osmog razreda osnovne škole na ovaj način dobijaju osećaj kvalitetnog i sadržajno iskorišćenog letnjeg raspusta bez kompjutera i mobilnog telefona. Spavaju u šatorima, druže se, pevaju, nadmeću, ali sve po stručno urađenom planu aktivnosti koje obuhvataju  snalaženje u prirodi , ekološke radionice, zabavne i edukativne igre u prirodnom okruženju, ali i obilazak Gornjeg Podunavlja, vožnje Dunavom, pecanje. Mladi ljudi okupljeni  oko Udruženja “Eko tim” sve ovo sprovode razvijajući kod dece takmičarski duh, ali i osećaj zajedništva u prirodnoj sredini, jer tokom trajanja smene deca su podeljena  u četiri ekipe po sedam članova. Svaka ekipa ima svoje ime: VUKOVI – zemlja, ORLOVI – vazduh, FENIKSI – vatra, DELFINI – voda. Imaju takođe svoju zastavu i grb. Deca pri dolasku izvlače koju ekipu će da dobiju, a za svaku je zadužen jedan instruktor. Nakon izvlačenja dobijaju majicu i maramu sa obeležjima ekipe kojoj pripadaju. Podela na ekipe podrazumeva se samo u toku igara i takmičenja dok na predavanjima i za vreme obroka su svi zajedno. Deca kroz igre i takmičenja skupljaju bodove, tako da na kraju svake smene se proglašava plasman i dele nagrade.


 

Sama kuća za odmor ,,Stari Dunav“ je locirana na  obali istoimenog kanala, nekadašnjeg glavnog toka velike reke. Kuća poseduje kuhinju, sanitarni čvor i tuševe. Pored kuće se nalaze tereni za odbojku, fudbal, basket, boćanje i viseća kuglana. Na kanalu može da se peca babuška, štuka, šaran… ili da se provoza čamcem. Kuća je idealna kao baza za obilazak Rezervata pešice ili biciklom, za ribolovce, fotografe ili ljubitelje ptica. Stari Dunav je vodeno stanište za mnoge vrste biljaka i životinja i posebna pažnja se  posvećuje održavanju ekološke ravnoteže na ovom prostoru. Kuća za odmor ,,Stari Dunav“ je mesto za druženje, za opuštanje u zelenilu, mirisima i zvucima prirode Gornjeg Podunavlja. Sve ovo je uočio Nikola Orelj, prvo kroz svoj diplomski rad, a zatim uz podršku vlasnika kuće Branka Koraća  sve pretvorio u praksu i priču koja je tek počela, i sve više se širi.


 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar