lokacija: Odžaci
objavljeno: 10.07.2018.

Tradicionalna manifestacija u Deronjama u slavu žetve

Društvo

KUD “Seferin” iz Deronja organizovao je proteklog vikenda šestu “Starinsku žetvu”, manifestaciju revijalno takmičarskog karaktera koja za cilj ima da otrgne od zaborava veštinu ručnog košenja žita.

U žetvu se krenulo rano uzjutra, kako bi se iskoristio dan, a domaćini su priredili tradicionalni doručak koji je koscima trebalo da da snagu za naporan rad koji ih je očekivao. Nakon doručka učesnici su u defileu prošli kroz selo do parcele gde je održan takmičarski deo manifestaciju.
 
Dobro raspoloženje i volju za rad u Deronje su doneli gosti iz Bačkog Gračaca, Bačkog Brestovca, Karavukova, Bačke Palanke, Subotice, Žarkovca, Crne Bare i Sivca, ukupno je bilo devet ekipa.
 
- Trebalo je još da se pojavi pet-šest ekipa koje su nam otkazale zbog vremenskih uslova. Sve u svemu zadovoljan sam odzivom, zato što znam da mnogi ljudi i pored najbolje želje nisu mogli da dođu, kaže Borislav Gojić, predsednik KUD “Seferin”.
 
Pesmom su ove godine učesnici manifestacije morali odobrovoljiti nebo, kako najavljena kiša ne bi prekinula posao. U žetvu se uvek kretalo uz pesmu, pogotovo ako je žito te godine dobro rodilo, pa je bilo i razloga za radost.
 
Na njivi je najvažnije imati oštru kosu i spretnu pratilju čiji je posao da sakupe otkose, povežu ih u snopove i slože u krstine. Bez dobre risaruše, koliko god se brzo kosilo, posao ne može biti kvalitetno urađen.
 
- Ovo radim od moje desete godine. Ujutru ustanem u dva sata i počnem da pletem užad da imam dovoljno za parcelu koju treba da pokosimo tog dana. Ako smo zdravo vredni onda znamo pokositi jutro za jedan dan, ako nismo kosimo i sutradan da završimo, a već nas je čekao sledeći gazda. Trajala je dve do tri nedelje ručna kosidba, kaže Juca Vuković iz Ljutova kod Subotice.
 
Za dobrog kosca godine nisu važne. Najstariji učesnik žetve bio je osamdesetdvogodišnji Danilo Kaluđerski iz Sivca.
 
- Žito je jako vlažno, tako da je teško kositi, mlađi to rade brže. Najbitnije za ručno košenje žita je sposobnost i volja. Ako nemaš volju, džabe ti je biti i najbolji kosac, kaže Kaluđerski.
 
Posao se obavljao pod budnim okom sudija koji su na kraju proglasili najbolje, za koje su organizatori obezbedili simbolične nagrade. Ocenjivalo se, između ostalog, kako je žito pokošeno, kako su snopovi povezani i složeni, a gledalo se i kako su učesnici žetve bili obučeni.
 
U takmičarskom delu prvo mesto osvojila je ekipa “Dužijanca 1″ iz Subotice, drugo mesto pripalo je gostima iz Crne Bare, a treća je bila “Dužijanca 2″. Brestovčanima je pripalo prvo mesto u revijalnom delu, drugo mesto osvojila je ekipa KUD “Abrašević” koju su činili članovi iz Bačke Palanke i Karavukova, a treće ekipi KUD “Žarkovac”.

Za najatraktivniju proglašena je ekipa iz Crne Bare.
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Saglasno odluci Vlade Republike Srbije, donete po preporuci Ministarstva zdravlja, zbog epidemije gripa nastave neće biti ni u...

Povodom sutrašnjeg Dana državnosti, danas je na platou ispred Doma kulture u Apatinu položeno cveće na spomen obeležja,...

Crveni krst Odžaci, u saradnji sa MUP-om RS PS u Odžacima, realizovao je juče predavanja po programu "Borba...

Radovi na pojačanom održavanju ulice Vojvode Mišića, koji  su krenuli u oktobru prošle godine, biće nastavljeni sa prvim...

U cilju podizanja ekološke svesti učenika osnovnih škola i promovisanja značaja očuvanja životne sredine, SBB fondacija organizuje „Ne...

Nakon kraće pauze, Кancelarija za besplatnu pravnu pomoć, u saradnji sa Opštinskom upravom Кula, ponovo pruža građanima besplatnu...