Tradicija se nastavlja: Unošenje Badnjaka u zgradu opštine Apatin

Pravoslavni vernici u Srbiji danas obeležavaju Badnji dan, a koji je dobio naziv po tome što se na taj dan u kuću unosi badnjak. Badnjak je bitan simbol u hrišćanstvu zato što se smatra da ga je Josif zapalio u pećini u kojoj je rođen Isus kako bi zagrejao tek rođenu bebu i Mariju (Bogorodicu).


Crkvena opština Apatin i Turistička organizacija Apatin organizovali su danas, ovim povodom, odlazak po Badnjak.


Nakon Svete Liturgije, kolona koju su činili fijakeri i konjanici Udruženja ljubitelja konja ULAR, motoristi Apatina, kao i ostali građani opštine Apatin, krenuli su ispred Hrama “Sabor Svetih Apostola”. Badnjak su najpre odneli u  zgradu opštine Apatin, a nakon toga se vratili u Hram, gde će se uveče održati i paljenje Badnjaka.


Od predsednika opštine Apatin, Milana Škrbića, saznajemo da se Badnjak tradicionalno unosi u zgradu SO Apatin još od 2005. godine. On se zahvalio svima koji su danas prisustvovali ovom događaju i pozvao sve naše sugrađane da večeras u 18 sati i 30 minuta budu u Hramu ,,Sabor Svetih Apostola'', gde će biti održano večernje Bogosluženje, a odmah nakon toga i paljenje Badnjaka.
 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar