TID uplovio u Apatin - Veslaju Dunavom 2.515 km

 

AUTOR: Sofija Pualić Špero

Najveća  i najduža sportsko-rekerativna regata na svetu koja plovi Dunavom TID uplovila je na svoju prvu rečnu stanicu u našoj zemlji, Apatin, (sreda) a iz Srbije isplovljava 6. avgusta.
 U Srbiju na rečnoj trasi od 558 kilometra uplovilo je 120 kajakaša iz Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Slovenije, Holandije, Švajcarske, Australije,  Srbije i Hrvatske.
Na putu od nemačkog grada Ingolštata do Crnog mora dužine 2.515 kilometara regata će se zaustaviti u Srbiji u 1o gradova, a na celom toku plovdibe u osam zemalja u 61 mestu. 
,,Učesnik sam regate već 10 put. Ove godine u kanuu sam poveo ćerku Anu i sina Akoša da ih što bolje upoznam sa lepotama pribalja Dunava u Srbiji. Obožavam vaše fiš paprikaše, iako je i mađarska poznata po njima, kao i pivo'', kaže Laslo Jenej iz Budimpešte.


 

Najstariji regataš je Nemac Ginter Remer (1938), nekadašnji diplomata, sada penzioner. ,,Obožavam da putujem ali najviše mi prija reka i veslanje. U regati sam stekao brojne prijatelje, a Srbija mi je posebno draga. Moji najbolji prijatelji su Dejan Jovanović i Peđa Bogdanović, predvodnici regate kroz Srbiju'', objašnjava Remer, koji koristi svoj blog da istakne Srbiju, njene lepote i ljude, dok Peđa dodaje da je Remer zaista iskren prijatelj naše zemlje koji Kajakaškom savezu Srbije svake godine daje logističku podršku za organizaciju regate. Austarlijanac David-Mark Markus se otisnuo na daleki put da bi plovio Dunavom. ,,Evropske reke, posebno Dunav su čudesne, pitome, a priroda netaknuta. Dolaziću na TID svake godine'', kaže David.


 

U večernjim satima opština Apatin je priredila doček za regataše, a po tradiciji su razmenjeni pokloni.
Rečne stanice u Srbiji: posle 588 kilometara i 18 dana učesnici regate će 6. avgusta napustiti Srbiju, uploviti u Bugarsku i nastaviti put ka Crnom moru gde stiže 2. septembra 2016. TID će 23. jula biti u B. Palanci, 24. i 25. u Novom Sadu ( Štrand), 26. u Starom Slankamenu, 27. i 28. u Beogradu (Ada Huja), 29. Smederevu, 30. Velikom Gradištu, 31. Dobra na Dunavu. 1. vagusta Donjem Milanovcu, 2. Tekiji, 3. i 4. Kladovu, 5. u Brzoj Palanci.

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar