Takmičarski dani mladih inovatora i preduzetnika održani u Somboru

U organizaciji Saveza pronalazača Srbije i Grada Sombora u Velikoj sali Stare gradske kuće održani su 28. po redu Takmičarski dani mladih inovatora i preduzetnika. Učenici osnovnih i srednjih škola su na ovom takmičenju imali jedinstvenu priliku da iskažu svoje poslovne ideje i budu korak bliži njenoj realizaciji.

Program je, ispred Saveza pronalazača Srbije, otvorio predsednik Slobodan Bata Simić. On je tom prilikom gradonačelnici Sombora i gradskom većniku za kulturu i obrazovanje uručio povelju Mihajlo Pupin.

Izražavajući zadovoljstvo što se ovo takmičenje održava u Somboru, gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović istakla je da je Sombor jedan od najstarijih centara obrazovanja u celoj Srbiji i da tu tradiciju baštini preko 240 godina.

-Ova naša tradicija je nešto što nas i sada obavezuje, ali možda na neki drugačiji način. Ustanove obrazovanja se razvijaju i školstvo ide u nekom svom pravcu, afirmativna i funkcionalna znanja možda još uvek nisu dovoljno prepoznata u samom obrazovnom sistemu. Upravo zbog toga afirmacija pronalazaštva i na jedan ovakav način, a podsetiću vas i na razne druge manifestacije koje u saradnji sa drugim obrazovnim institucijama organizujemo, poput Fizi bizi festivala, jesu nešto gde očekujemo da učenici svoja neka stečena znanja u školi primene i da budu afirmisani da znanje traže i izvan svog nastavnog plana i programa. Znamo da u današnje vreme postoji mnogo različitih izvora saznanja i da ono što učimo u školi nije jedino ali neretko nije ni dovoljno. U tom smislu svakako treba težiti ka znanjima kao i njihovom pravilnom korišćenju i biti u tome prvi među najboljima što je sigurno šansa za uspeh. Otuda i jedno ovako takmičenje za cilj ima da razmišljate da budete drugačiji od svih, te da svoja znanja iskoristite u pravcu da stvorite nešto novo. Zapravo sve su naše mogućnosti ograničene, jedino neograničena mogućnost jeste u sferi inovacija, što može da vam obezbedi potpuno drugačiju budućnost. Naš današnji skup nema samo za cilj da vi razvijate svoje sposobnosti nego i da promislite o tome koliko mali ili veliki korak treba da  napravite da bi ste u svom ličnom životu jednu ovakvu prepreku prevazišli i postali nešto potpuno drugo - rekla je Golubović.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar