Svilojevački svici  spremaju se za Čarobni pasulj

Udruženje Svilojevački svici jedno je od mnogih u našoj državi kojem je pandemija koronavirusa poremetila planove. Tokom vanrednog stanja nisu imali mogućnost da se okupljaju i druže, osim putem mobilnih telefona.

-Udruženje je osnovano da bi se deca i mladi više aktivno družili bez upotrebe mobilnih telefona i društvenih mreža, ali tokom vanrednog stanja nisu postojale druge mogućnosti - kaže Marija Ivanović koja vodi udruženje.

Od septembra prošle godine Svilojevački svici imali su izazov po pitanju mesta na kom bi se okupljali jer se prostor vrtića Duga renovirao. Tako su novogodišnju priredbu spremali u fiskulturnoj sali Osnovne škole Kiš Ferenc.

-Veliku zahvalnost dugujemo Opštini Apatin jer je uvek tu da podrži svaki naš projekat, kao i zahvalnost jer je prostor za naša druženja i okupljanja sada preuređen, tako da u sklopu prostorije imamo sanitarni čvor koji nam je nedostajao. Zahvalni smo i na dobroj saradnji sa školom jer su nam pored prostora omogućili da nam u tim zimskim danima na probama bude toplo. Imali smo plan da kao i svake godine učestvujemo na Opštinskoj smotri sa novom predstavom, gde su stariji Svici trebali da preuzmu organizacione uloge. Učimo se strpljenju i tome da neke stvari ne možemo da kontrolišemo - priča Ivanović.

Svici polako počinju sa pripremama za manifestaciju Čarobni pasulj koja bi trebalo da se održi ovog leta.

-Prošlog leta smo zajedno sa Asocijacijom poljoprivrednika i uz pomoć FK Terekveš, TO Apatin i Opštine Apatin pokrenuli ovu manifestaciju koja je okupila veliki broj meštana, ali i gostiju. Ponudili smo celodnevne sadržaje, od dečijih igara bez granica, turnira u malom fudbalu. Uz kuvanje pasulja uživali smo u kulturno-umetničkom programu. Iz svakog naseljenog mesta Opštine Apatin imali smo goste, puno različitosti na jednom mestu. Večernji program su upotpunili Dunavski biseri. Planiramo da takvo druženje ponovimo i ove godine - navodi Ivanović.

Prošle godine Svici su bili gosti na skupu MK Šišmiši iz Svilojeva što je za njih, kaže Ivanović, bilo je to novo iskustvo.

-Bili su oduševljeni, razgledali su sve te moćne mašine i učestvovali na tradicionalnom skupu, odnosno, pokaznim vežbama Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Radujemo se svakom novom ili ponovljenom druženju - kaže Ivanović.

Svake godine Svici imaju smenu generacija, stariji odlaze, imaju nova interesovanja i obaveze, ali mlađi dolaze i raduju se druženju. U udruženju planiraju da druženja obogate gledajući stare filmove, emisije o egzotičnim zemljama, za mlađe emisije o životinjama, poput nekadašnjeg Opstanka ili sadašnje Nacionalne geografije.

-Za to bi nam bio potreban televizor, a nedostaje nam i kvalitetno ozvučenje. KUD Jožef Atila iz Svilojeva nam je do sada pomagao za priredbe ustupajući nam ozvučenje. Zadovoljna sam i zahvalna što smo kao malo i mlado udruženje uspeli da ostvarimo saradnju sa svim udruženjima i organizacijama u našem selu, ali i šire - rekla je Ivanović.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar