Svečano obeležen Dan oslobođenja Sombora

Dan oslobođenja Sombora, obeležen je polaganjem venaca na spomen obeležja poginulih boraca i žrtava Drugog svetskog rata i Svečanom akademijom.

Vence na spomen obeležja poginulih boraca NOR-a, položile su delegacije Grada Sombora, SUBNOR-A, Vojske Srbije – prvi centar za obuku Sombor, Asocijacija žena Srbije Gradski odbor Sombor, GO Srpske napredne stranke kao i druge delegacije.
 
Na spomenik boraca Crvene armije cveće je položio Mardat Popov, drugi sekretar Ambasade Ruske Federacije u Srbiji, delegacija grada i druge delegacije.
 
Na spomenik žrtava Bugarske nacionalnosti venac je položio Milčo Ignatov, vojni ataše u Ambasadi Republike Bugarske i delegacija Grada Sombora, dok su na spomenik žrtava fašističkog terora cveće zajedno položili predstavnici Grada, SUBNOR-a i predstavnici ambasade Rusije i Bugarske.
 
 
Na svečanoj akademiji, priređenoj u velikoj sali Skupštine grada, prisutnima se obratila gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, koja je istakla da je obeležavanje Dana oslobođenja od velikog značaja.
 
- 21. Oktobar 1944. godine je jedan od najznačajnijih dana u istoriji našeg grada, jer je tog dana grad Sombor izvojevao svoju pobedu i svoju slobodu u Drugom svetskom ratu. U tome su nesumnjiv doprinos dali naši sugrađani, Somborci i drugi pripadnici naše tadašnje države i predstavnici sovjetske Crvene armije. Dan oslobođenja jeste i prilika da se setimo svih onih pošasti koje rat nosi sa sobom, da se podsetimo da su najrazvijenije zemlje sveta upravo one zemlje koje nisu ratovale, i upravo iz tih razloga se nadamo da je rat kao način prevazilaženja međusobnih konflikata i zadovoljenja različitih interesa, deo prošlosti i da se završava sa 20-im vekom. Ovo je dan kada treba da se setimo svih onih žrtava koji su dali svoj život ili svoje zdravlje za našu današnju slobodu koja je omogućila privredni i ekonomski razvoj, očuvanje kulture i obrazovanja“ istakla je gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović i dodala da „Dan oslobođenja jeste prilika da se setimo prošlosti ali isto tako i dan kada treba da gledamo u budućnost. U toj budućnosti sloboda koja je izvojevana za naš grad 1944 godine jeste i obaveza za nas. Obaveza da smo svakog dana posvećeni da tu slobodu ostvarujemo, jer sloboda koja se ne ostvaruje i ne postoji. Upravo iz tih razloga veoma je važno da se svakog dana trudimo da budemo obrazovaniji, kulturniji, da radimo na sebi, da brinemo o sredini u kojoj živimo, da ostvarujemo lične ali gledamo i opšte interese. Da imamo kritičko razmišljanje ali i da imamo i kvalitetne predloge i kompromisna rešenja. Upravo to i jeste naša obaveza i naša budućnost da zajednički stvaramo Sombor kao grad koji ima mnogo potencijala nedovoljno prepoznatih i nedovoljno vidljivih ali ima i nas Somborce koji zajednički mogu učiniti da sve to bude drugačije i bolje, rekla je gradonačelnica Sombora u svom obraćanju.
 
 
Prisutnima se obratio i Petar Grabež, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a koji je svim građanima Sombora čestitao 21. Oktobar.
 
- Danas ali i ne samo danas, svečanostima kojima slavimo dan Oslobođenja potvrđujemo da Sloboda nije samo pravo već i naš zadatak. Zato sa ovog mesta poručujem sadašnjim i budućim generacijama da ne zaborave znane i neznane junake, slavne borce i da neguju uspomenu na njih, rekao je Petar Grabež.
 
Na Svečanoj akademiji gradonačelnica Dušanka Golubović je uručila zahvalnice Bogdanu Vlatkoviću članu predsedništva SUBNOR-a Sombor i mesne organizacije saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Rastina, Jovanu Ratkoviću, članu predsedništva SUBNOR-a Sombor i predsedniku mesne organizacije Bački Breg i potpredsedniku SUBNOR-a Sombor i predsedniku mesne organizacije Kljajićevo, Slobodanu Mihajloviću.
 
Uručena je i Oktobarska nagrada, kao nagrada za trajno životno delo diplomiranom inženjeru građevinarstva Nikiti Andrejevu.
 
Zahvaljujući se na nagradi gospodin Nikita Andrejev istakao je da je veoma ponosan što je dobio ovu nagradu i to od svog grada u kome živi već 89 godina jer se u njega doselio kada je imao samo dve godine.
 
- Našem lepom gradu Somboru želim da nastavi sa daljom izgradnjom čitave opštine, ne samo grada, i to u svim oblastima, naravno uz pomoć svih građana koji to svojim radom mogu doprineti, time što će uraditi projekte i ideje i to da dostave ovoj skupštini, poručio je sa govornice Nikita Andrejev.
 
Osim domaćina – predstavnika skupštinske i izvršne vlasti i SUBNOR-a Svečanoj akademiji prisustvovali su predstavnici ambasade ruske Federacije i republike Bugarske, Vojske Srbije – Prvi centar za obuku – Sombor, predstavnici Zapadnobačkog upravnog okruga i opština okruga, Policijske uprave Sombor, verskih zajednica, boračkih organizacija i udruženja, javnih preduzeća i ustanova, udruženja građana, osnovnih i srednjih škola i drugi gosti.
 
U umetničkom delu programa učestvovali su učenici Muzičke škole „Petar Konjović“ i učenici Gimnazije „Veljko Petrović“.
 
Reč, dve o dobitniku Oktobarske nagrade:
 
Nikita Andrejev je rođen krajem 1927. godine u Sisku u Hrvatskoj, u ruskoj porodici izbegloj iz Rusije nakon Velikog rata.
 
1929. godine gospodin Andrejev postaje Somborac i to, na sreću Sombora i Somboraca, ostaje do danas.
 
Radna biografija gospodina Andrejeva puna je briljantnih rezultata. Bio je začetnik formiranja industrijske zone kao jedinstvene građevinske celine izvan gradskog područja Sombora, što je i za Srbiju krajem 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog veka bila velika novina.
 
Nemerljiv doprinos gospodin Andrejev ostavio je i u oblasti hidrogradnje, radeći na uređenju vodotoka reka Dunav i Tisa, te na uređenju kanalske mreže u hidrosistemu DTD.
 
Svoje bogato radno iskustvo i iskušenja u odbranama od poplava, leda i drugim kriznim dešavanjima, gospodin Andrejev pretočio je u knjige, od kojih izdvajamo Monografiju „Izgradnja i eksploatacija starih plovnih kanala u Bačkoj“ iz 2002. godine i knjigu „Vode Dunava i razvoj vodoprivrede u apatinskom i somborskom Podunavlju“ iz 2004. godine.
 
Ono što u knjigama nije napisano, govore ljudi koji su radili sa Nikitom Andrejevim.
 
- Bila je čast raditi sa njim. Nikita je bio i ostao čovek u najlepšem smislu te reči. Kao radnik i rukovodilac, predan poslu, vredan, racionalan i temeljan, a izvan posla spreman da sagleda i razume život i sve ono šta on sa sobom nosi. Umeo je da izgovori pravu reč, u svakom trenutku i svakome. Srećni smo i ponosni što smo imali priliku da radimo sa takvim čovekom, kažu Somborci koji su imali priliku da rade sa Nikitom Andrejevim, diplomiranim inženjerom građevinarstva u penziji, dobitnikom Oktobarske nagrade grada Sombora za 2018. godinu.
 
Izvor: Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću Sombor
 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar