Susret građana sa lokalnim savetima za zdravlje u Somboru

Povodom Evropske nedelje mobilnosti u sredu, 18. septembra, od 10 do 12 časova na Trgu Svetog trojstva u Somboru, Savet za zdravlje Grada Sombora i Crveni krst Sombor organizuju zajedničku aktivnost pod nazivom Susret građana sa lokalnim savetima za zdravlje. U ovoj akciji učestvuju Dom zdravlja Dr Đorđe Lazić – Centar za prevenciju zdravlja i Društvo za borbu protiv šećerne bolesti Grada Sombora, koji će vršiti merenje šećera u krvi i krvnog pritiska.

Ukoliko se priključite akciji moći ćete da proverite svoje zdravstveno stanje. Šećerna bolest danas je jedna od najčešćih oboljenja sa tendecijom daljeg rasta, kao i jedan od glavnih razloga za povećanja broja obolelih od kardiovaskularnih oboljenja. Nepravilna ishrana, gojaznost i nedostatak fizičke aktivnosti su glavni faktori rizika za nastanak šećerne bolesti (diabetes mellitus), posebno dijabetesa tipa 2. Pravilna ishrana i redovna umerene fizička aktivnost su prve potrebne mere u lečenju i kontrolisanju nivoa glukoze u krvi kod oba tipa dijabetesa. Ako je kod obolelih pacijenata prisutna gojaznost, onda treba ići ka tome da se telesna težina smanji do poželjne, kako bi se sprečio dalji nastanak komplikacija. Gubitkom samo 5% do 10% od ukupne težine, može se smanjti povećana vrednost šećera u krvi, kao i povišen krvni pritisak ili holesterol.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar