lokacija: Apatin
objavljeno: 07.11.2017.
Autor: Miodrag

Sumiranje rezultata u MZ Svilojevo: Puno urađeno, još više planova

Društvo
Pri kraju kalendarske godine u MZ Svilojevo sumiraju rezultate svih aktivnosti koje su usmerene ka boljem i kvalitetnijem životu Svilojevčana. 
 
Nakon svega prisutno je zadovoljstvo postignutim rezultatima. Posebna pažnja je posvećena mladima pri čemu se misli na uređenje prostorija i celodnevnog boravka kao i igrališta za oko 40 dece predškolskog uzrasta. Odlukom Saveta MZ povećana je  jednokratna novčana pomoć sa 20.000 na 60.000 dinara za svako novorođeno dete, čiji roditelji imaju prebivalište u Svilojevu. U Osnovnoj školi i obližnjem parku su stvoreni kvalitetniji uslovi za bavljenje sportom a na inicijativu mladih iz Svilojeva, a uz podršku Kancelarije za mlade opštine Apatin, drugu godinu za redom održan je turnir u malom fudbalu.  
Mesna zajednica je podržala aktivnosti seoskih organizacija poput Fudbalskog kluba, Udruženja penzionera, Kulturno umetničkog društva i dobrovoljnog vatrogasnog društva. 
 
Svilojevčani koji imaju potrebu za uslugama Centra za socijalni rad moći će od sada zadnjeg utorka u mesecu u vremenu od 10-12 časova u kancelariji mesne zajednice da obave sve poslove bez odlaska u Apatin. 
 
U oblasti poljoprivrede ove godine su po prvi put poljoprivrednici, odnosno vlasnici stoke iz Svilojeva koristili pašnjake za ispašu stoke i senokos besplatno, pošto je na zajedničkoj sednici Saveta MZ i vlasnika stoke dogovoren način korišćenja pašnjaka, a tako će biti i za naredni period. 
 
Na konferenciji za medije održanoj u prostorijama Mesne zajednice, sekretar Željko  Rašeta je u do sada uradjenom stavio akcenat na čišćenje atmosferske kanalizacije, posla koji u selu nije rađen bar dve decenije. 
 

 
- U saradnji sa Zemljoradničkom zadrugom Svilojevo rešen je problem čišćenja sporednih ulica od snega u zimskom periodu, a tako će biti i za predstojeću zimu. Pošto JKP Naš dom organizovano odvozi kućno smeće, uklonjena je divlja deponija koja se nalazila na delu pašnjaka pored sela. Ove godine se konačno počeo rešavati jedan od najvećih problema u selu, a to su kanali za odvođenje atmosferskih voda. Na našu inicijativu, a u saradnji opštine Apatin i JVP „Vode Vojvodine“ očišćena su dva meliorativna kanala, koji se protežu kroz bašte celom dužinom sela. Takođe su na ovim kanalima sanirani svi potporni zidovi pored trotoara i kolovoza. U saradnji sa JKP Naš dom počeli smo  čišćenje kanala pored kuća. Rešavanjem ovog problema sprečilo bi se nanošenje štete na objektima i u baštama, pošto prilikom obilnijih padavina dolazi do plavljenja velikog dela sela. Do kraja godine u planu je da očistimo još deo ovih kanala, istakao je Rašeta.
 
Akcijama uređenja sela su se priključili i aktivisti SNS. Ofarbali su autobuska stajališta, uredili park i ofarbali mobilijar u parku kao i prilikom izgradnje terena za odbojku na pesku i terena za mini fudbal.
 
Sve ovo je ostvareno zahvaljujući stalnoj komunikaciji i odličnoj saradnji sa opštinom Apatin kao i javnim preduzećima i ustanovama kojima je osnivač opština Apatin.           

                                                                                       
   
Mesna zajednica je takođe u stalnoj i neposrednoj komunikaciji sa građanima, udruženjima i ustanovama u Svilojevu kako bi mogli kod nadležnih institucija da pokrećemo inicijative za zadovoljavanje njihovih potreba. Pratimo raspisane konkurse svih nivoa vlasti i o tome obaveštavamo građane putem oglasnih tabli i društvenih mreža, rekao je na konferenciji za medije Željko Rašeta.
 
Ove godine je dosta urađeno, ali se već prave planovi za aktivnosti u 2018. U Planu za sledeću godinu najveća investicija u Svilojevu trebala bi  biti renoviranje objekta Osnovne škole. U planu je rekonsrukcija krova, zamena stolarije, hidro-izolacija cele zgrade, rekonstrukcija sanitarnih čvorova, izgradnja kotlovnice i centalnog grejanja, sanacija podova i sanacija fasade. U toku je izrada projektne dokumentacije koju zajednički finansiraju Pokrajina i Opština Apatin.
 
- U planu će u svakom slučaju biti nastavak čišćenja kanala u selu, rekonstrukcija trotoara, rekonstrukcija potpornih zidova na kanalima, nabavka kontejnera za odlaganje smeća na groblju , saniranje atarskih puteva i konkurisanje na republičkim i pokrajinskim konkursima za početak investicije asvaltiranja ulica ,pošto je urađena projektna dokumentacija, završava Željko Rašeta. 
 

Planovi su obimni ali za Mesnu zajednicu Svilojevo i vredne meštane ovog sela svakako ostvarivi. 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

U prostorijama Udruženja Crnogoraca Opštine Kula upriličen je prijem za generalnog konzula Crne Gore u Srbiji, Miodraga Kankaraša...

Povodom školske slave, Svetog Save, u petak će biti organizovan niz aktivnosti, saznajemo od Nade Zdravković, direktorke OŠ...

Opština Kula je novi vlasnik fudbalskog stadiona „Milan Sredanović“ kojeg je kupila na javnoj licitaciji održanoj u subotu,...

Održana je javna rasprava o Nacrtu odluke o prvim izmenama i dopunama Odluke o uređenju grada Sombora, a...

Jedna od nekoliko budućih fabrika u industrijskoj zoni, italijanski „Fiorano“ , u saradnji sa Kancelarijom za lokalni ekonomski...

U organizaciji Srednje građevinske i drvoprerađivačke škole Apatin, a u saradnji sa Kancelarijom za mlade, učenici već drugu...