Staparski zalivni sistem jedinstven u državi

Sastanak saradnika na projektu izgradnje zalivnog polja Stapar sa vlasnicima zemlje koja se nalazi u okviru područja obuhvaćenog projektom održan je u Staparu. Učesnicima sastanka predstavljen je projekat, kao i benefiti i mogućnosti koje bi mogli zemljoradnici da ostvare kroz njegovu realizaciju.

Realizovanjem projekta izgradnje zalivnog polja Stapar stvorili bi se uslovi za izbor poljoprivrednih kultura (jednogodišnjih i višegodišnjih) čija je tehnologija uzgajanja složenija i zahteva primenu navodnjavanja, a primenom zalivnih polja stvorio bi se veći profit po hektaru proizvodnje i uslovi za otvaranje novih radnih mesta. Upravljanje zalivnim poljem Stapar predviđeno je da bude po uzoru na farmersku praksu u Holandiji i Italiji. U ovim zemljama ovakvim sistemima upravljaju vodne zajednice ili zadruge, te je zemljoradnicima koji su prisustvovali sastanku predloženo da se i oni organizuju u takozvanu vodnu zadrugu.

Projekat izgradnje zalivnog polja Stapar od strane nadležnih institucija ocenjen je kao inovativan i jedinstven, a uslovi za njegovu realizaciju ostvareni su zahvaljujući izgradnji sedam cevastih propusta ispod puta Stapar – Sivac u delu katastarske opštine Stapar. Grad Sombor je izgradnju cevastih propusta sufinansirao sa 11 327 248  dinara, a JVP Vode Vojvodine Novi Sad sa 14 000 000 dinara. 

 
  

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar