SPOS pokrenuo izradu katastra pčelinjih paša
Lokacija: Srbija i svet
26.01.2021.

Kako prenosi portal AgroFin.rs, Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) javno je na svom oficijelnom sajtu pozvao sve pčelare u Srbiji da se aktivno uključe i podrže izradu katastra pčelinjih paša. Pokazalo se da je on, u našim uslovima, praktično neophodan za sve pčelare koji svoje košnice sele sa jedne na drugu medonosnu pašu i na taj način obogaćuju proizvodnju i sopstveni asortiman meda.  

Katastar pčelinjih paša  veoma je važan za pčelare, kako zbog prinosa, tako i zdravstvenog stanja pčela. Već duže vreme imamo problema na pojedinim pašama, gde su pčelinjaci preblizu jedan drugom. To ne samo da smanuje prinose, već pogoduje i širenju pčelinjih bolesti. Stoga je pravilan raspored pčelinjaka po svim pašama od velike važnosti za sve one koji žive od pčelarstva ili im proizvodnja meda predstavlja dopunski izvor prihoda, kaže dr Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS-a. Podsetimo SPOS je još pre dve godine uspostavio saradnju sa Institutom Biosens iz Novog Sada u cilju izrade pašnog katastra i registraciji površina pod svim vrstama medonosnog bilja u Srbiji. Tempo izrade pašnog katastra zavisiće od toga koliko pčelari budu aktivni i voljni i uključe se u njegovo stvaranje. U SPOS –u  se nadaju  da  će katastar biti oformljen i dostupan pčelarima do jeseni, a najdalje do kraja godine.

B.K.

Preuzeto: AgroFin.rs


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar
APATIN WEATHER
Foto nedelje
Foto nedelje
VESTI.RS