Sporazum u Vašingtonu ključan za ekonomski razvoj regiona
Lokacija: Srbija i svet
11.09.2020.

Potpredsednica Vlade Srbije, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović, obišla je danas Tkačku koloniju u Staparu, održanoj u cilju negovanja i očuvanja tradicije, ali i promocije i ekonomskog osnaživanja žena i ženskog preduzetništva. Tom prilikom, sa njom smo razgovarali i o ekonomskom sporazumu, koji su u Vašingtonu potpisali predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik SAD Donald Tramp.


“To je za nas veoma važan sporazum, iako se može čuti u Srbiji dosta neobičnih mišljenja na temu Vašingtonskog sporazuma. Prvo, tamo nije potpisano nikakvo statusno rešenje, niti je bilo priče o tome da se priznaje Kosovo i Metohija, nego je bilo priče pre svega o tome šta možemo učiniti za ekonomski razvoj regiona i to je ono što je za ceo region, ne samo za povezivanje našeg naroda, ali za ceo region je jako važno i mislim da je sa jedne strane to prvi veliki uspeh. Sa druge strane je to i uspeh novih, boljih bilateralnih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ovo je prvi takav dokument ispred predsednika SAD nakon više od 20 godina i to mnogo znači. Naši odnosi su u poslednjih 20-30 godina često bili nategnuti, da kažem iako diplomatski odnosi Srbije i Amerike traju 139 godina, dakle, to je za nas velika stvar. Treća važna stvar je ta što je Srbija pokazala da je otvorena zemlja, u smislu, mi smo otvoreni za investicije. Vi danas imate na teritoriji Srbije da rade od kineskih, ruskih, američkih kompanija već sada kompanija, evropskih kompanija. Za nas, gotovo 4 milijarde investicija samo u infrastrukturu, sada ne govorim o preduzetništvu, o svim nekim novim potencijalnim investicijama, znači zaista mnogo”, istakla je Mihajlović i dodala da se raduje dolasku Razvojnog fonda Amerike.

“Taj Fond predstavlja deo američke Vlade, to nije nikakva nevladina organizacija ili neki Fond sastavljen od nekih neobičnih investitora, nego, to je dakle deo Američke Vlade. U njegovom nadzornom odboru nalazi se recimo Majk Pompeo, nalazi se Rosi i tako dalje, to su dakle sve zvaničnici, najviši zvaničnici pored praktično predsednika SAD. Razgovaraćemo o načinima, videti šta od projektno-tehničke dokumentacije imamo, nastaviti da radimo auto-put Niš – Pločnik, odnosno Niš-Merdare-Priština, raditi na još jednom auto-putu od Bujanovca do Štrpca, rekonstruisati određene puteve na teritoriji Kosova i Metohije, konačno povezati Niš i Prištinu železnicom. To je za nas, znate kad kažu, to možda ne treba Srbiji – treba, jer to je mogućnost da Srbija izađe na Albanske luke. Dakle, ne pričamo više samo o Barskoj luci, jedinom našem putu ka moru, evo imamo sada mogućnost da izađemo i na Albansku luku što je od ogromnog značaja. Znači, mi za sada i u globalnom smislu i u odnosima sa svetom, nemamo problem, mi smo stvorili i mi hoćemo da razvijamo zemlju. To je najvažnije za ljude koji žive ovde”, zaključila je potpredsednica Vlade.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar