Somborski učenici drugu godinu zaredom učestvuju u planiranju lokalnog budžeta

SOMBOR – Projekat za odgovornu vlast Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Grad Sombor, omogućili su učenicima srednjih škola u tom gradu da, drugu godinu zaredom, učestvuju u javnoj raspravi o budžetu grada za narednu godinu. Učenici će imati mogućnost da sami definišu projekte koje smatraju važnim za unapređenje uslova rada i boravka u svojim školama, da glasaju o predlozima i da, na taj način, izaberu one koje smatraju najneophodnijim za realizaciju. Predlozi sa najviše glasova biće poslati Gradskoj upravi na razmatranje i uključivanje u budžet grada za 2021. godinu. Osim somborskih, srednjoškolci iz još 21 srednje škole iz Novog Pazara, Sremske Mitrovice, Kragujevca i Dimitrovgrada, biće po prvi put, neposredno uključeni u predlaganje i izbor projekata koji će biti finansirani iz lokalnog budžeta tokom naredne godine.

„Uključivanjem učenika srednjih škola u konsultacije o budžetu unapređuje se aktivizam mladih u lokalnoj zajednici i jača poverenje u demokratske procese neposrednog odlučivanja. Učenici će brzo moći da vide rezultate svog glasanja, čim njihove škole dobiju ono što su đaci tražili i odredili kao najvažnije. Na taj način, mladi se uče i načinima na koje je potrebno i na koje mogu da utiču na lokalnu vlast i čine je bližom građanima, njihovim interesima i potrebama“ istakla je Džeklin Vilijams Bridžers, direktorka USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast.

„Prošle godine u projektu participativnog budžetiranja učestvovalo je pet srednjih škola, a svaki od projekata koje su učenici izglasali realizovan je tokom ove godine. Ove godine u projekat su se uključile sve srednje škole sa teritorije našeg grada. Nadamo se da će, pored toga što su učenici uvideli da na ovaj način mogu da dobiju nešto što oni smatraju da je potrebno njihovoj školi, ovi mladi ljudi steći spremnost da, kao punopravni građani ovog društva, aktivno učestvuju u kreiranju lokalnih politika“ istakao je Sava Dojić, član Gradskog veća za oblast finansija i privrede Grada Sombora.

Grad Sombor je prošle godine bio prvi koji je, kroz USAID-ov Projekat za odgovornu vlast, inicirao uključivanje mladih u konsultacije o budžetu, kroz učeničke parlamente. Naime, u pet srednjih škola, predstavnici učeničkih parlamenata su formulisali aktivnosti koje su imale za cilj da unaprede nastavu i boravak učenika u školi. Na osnovu predloga, sastavljeni su glasački listići i organizovano je glasanje. Na izborima za školske projekte učestvovalo je više od 80% učenika svih razreda, a grad Sombor je u budžetu za 2020. godinu opredelio sredstva za realizaciju izabranih projekata, među kojima su renoviranje školskih toaleta, kupovina klima uređaja, nabavka opreme za praktičnu nastavu i opreme za slobodne aktivnosti učenika.

KONTAKT : Za više informacija o Projektu za odgovornu vlast kontaktirajte Ivanu Cukavac, na 064 2222 191, ili [email protected] Za više informacija o USAID-u molimo Vas kontaktirajte Mirjanu Vukšu-Zavišić na 065 316 4530 ili [email protected]


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar