Somborci

(Foto: SO info)

Akcija uništavanja ambrozije u Somboru sprovodi se pod budnim nadzorom inspektora, a tretmanima u Bačkom Monoštoru prisustvovao je i Zoran Malešević, pomoćnik načelnika Odeljenja inspekcije i komunalne policije. To je drugi krug sistematske akcije uništavanja ambrozije koji se izvodi u saradnji sa Gradskom upravom, a izvođač je novosadska Ciklonizacija.

Ambrozija bi trebalo da bude uništena na ukupno 215 hektara javnih površina, među kojima su i potezi uz puteve, deponije i atarske puteve. Koristi se najsavremenija oprema, poput specijalizovanih traktora, trimera i velikih tifona, a u upotrebi je bila i bespilotna letelica koja je pomogla oko mapiranja ovog korova koji spada među najopasnije alergene biljke na svetu.

(Foto: SO info)

Iz godine u godinu ambrozija pravi problem sve većem broju ljudi. Polen ambrozije je uzročnik u 50 do 60% slučajeva, kada se uzmu u obzir sve polenske alergije. Frapantan je podatak da samo jedna biljka ambrozije proizvodi od 1 do 8 milijardi polenovih zrna, a kod najosetljivijih osoba sa alergijom, samo desetak polenovih zrna u jednom kubnom metru vazduha može da izazove burne reakcije.Somborci su počeli sa sistematskom akcijom uništavanja ambrozije, a šta se dešava u Apatinu? Obišli smo juče rubne delove grada i videli zaista zabrinjavajuću sliku. Kiša je prethodnih dana stvorila mnogo problema, ali ona dobro dođe onima koji su alergični jer je tada koncentracija polena najmanja. Postavlja se pitanje, šta kad se vreme opet stabilizuje, kad ponovo bude sunčano, suvo i vetrovito, drugim rečima, idealno za širenje polena.
Kod nas je godinama ista priča, uvek se leči, jer izgleda nema ko da spreči.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar