Sombor: Veče Italjansko-srpskog prijateljstva

U utorak 15. januara u Gradskom muzeju Sombor otvorena je izložba „Za srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča“ u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu iz Beograda. Autorka je dr Mila Mihajlović, istoričarka, novinarka i publicista, a tema izložbe je evakuacija srpskih vojnika iz Albanije na Кrf uz pomoć italijanske Кraljevske ratne mornarice. Taj čin se smatra za jednu od najznačajnijih i najsloženijih operacija pružanja međunarodne pomoći i pretečom današnjih humanitarnih akcija. Povod za ovu izložbu je obeležavanje stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata. Otvorili su je Кarmin Teralo, počasni italijanski vicekonzul u Vojvodini i viši kustos istoričar Gradskog muzeja Sombor Milka Ljuboja, a otvaranju su prisustvovali gradonačelnica grada Sombora Dušanka Golubović, gradski većnik za oblast kulture i obrazovanja Nemanja Sarač i gradska većnica za kulturu grada Subotice Miroslava Babić.

Zahvalivši se gradonačelnici Sombora Dušanki Golubović na omogućavanju postavljanja ovakve izložbe u Somboru, kao i svim građanima prisutnim na izložbi i onima koji će je posetiti, Кarmin Teralo, počasni italijanski vicekonzul u Vojvodini, istakao je da je izložba jednako bitna i za sve Italijane u Italiji.
 
„Ova priča, koja je pre svega humanitarna, je trajno svedočanstvo svih veza između dva naša naroda, srpskog i italijanskog, i ovekovečena je ovim fotografijama koje publika ima priliku prvi put da vidi“, rekao je vicekonzul Teralo  i dodao da će nam ova svedočanstva omogućiti da i u budućnosti živimo kao prijatelji, u našem stalnom bratstvu.
 
Кarmen Teralo je takođe naglasio da se ove godine proslavlja 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Italije.
 
„Priča o prijateljstvu dva naroda započela je mnogo pre ovog istorijskog ratnog događaja. Naša dva naroda imaju visoko kvalitetnu međusobnu razmenu na više polja, zajedničku kulturu i zajedničku budućnost. To je razlog zašto je odabran baš Sombor, kao grad slobode i internacionalizma“ zaključio je vicekonzul i dopunio da on stoji, kao predstavnik Italije, u svakom smislu, na raspolaganju i saradnji somborskoj Gradskoj upravi i građanima Sombora.
 
Nakon otvaranja izložbe koja traje do 10. februara, italijansko veče je nastavljeno u Narodnom pozorištu gde je održan koncert Italijanskog kulturnog centra „Piazza Italia“ Subotica i Subotičkog tamburaškog orkestra. Na repertoaru se našla italijanska i naša tradicionalna, moderna i klasična muzika. Gost koncerta je bio somborski dečiji hor „Šareni vokali“.
 
Izvor: Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću
 
 
 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar