Sombor prvi u Vojvodini dobija putnički aerodrom?
01.04.2016.

U Srbiji trenutno osim aerodroma "Nikola Tesla" još samo aerodrom "Konstantin Veliki" u Nišu ima status međunarodnog. Osim pomenutih, na teritoriji Srbije ima još 22 registrovana aerodroma, a cilj preduzeća "Aerodromi Srbije", koje je trenutno u nastanku između ostalog biće njihovo umrežavanje.

U nekim vojvođanskim gradovima postoje aerodromi koje uglavnom koriste aeroklubovi.

Aerodromi u Banatu, odnosno u Zrenjaninu, Vršcu i Kikindi funkcionišu na različite načine. Vršački već ima komercijalnu svrhu, jer ga koristi Vazduhoplovna akademija, dok aerodromom u Ečki upravlja istoimeno društvo i na njemu radi više vazduhoplovnih škola, te zbog toga infrastrukturno održavanje nije dovedeno u pitanje. Ipak, to nije sasvim dovoljno da on postane civilni.

- S obzirom na Ečku i njenu vazduhoplovnu istoriju ovde bi bilo velikih mogućnosti za tu neku granu vazduhoplovnog turizma o kojoj se nikada nije ni pričalo ni razmišljalo ovde, ali korak koji je vrlo jednostavno sprovesti da se dobije takav status jeste nešto što iziskuje tek nekoliko listova papira" - kaže za RTV direktor Aerodroma "Ečka" Marinel Gilezan.

Kikindskim aerodromom rukovodi sportski aeroklub i koristi ga uglavnom za sportsko vazduhoplovstvo. Iako je on osposobljen za rad, potrebna su veća infrastrukturna ulaganja, kako bi imao svrhu putničkog ili teretnog aerodroma.

- Svi ovi biznis avioni i sve to što je u nivou koji mi sad koristimo može da dođe do izražaja, ali potrebno je malo samo uložiti, ograditi aerodrom i postaviti par nekih montažnih objekata za carinu i graničnu policiju" - rekao je za RTV predsednik Aerokluba "Kikinda" i predsednik UO Vazduhoplovnog saveza Vojvodine Nika Adamov.

Željko Dvoržak iz Pokrajinskog sekretarijata za privredu kaže da bi aerodromi bili komercijalni, neophodno je da za njih budu zainteresovani i investitori. Takva situacija je za sada na somborskom vojnom aerodromu za koji je zainteresovana low cost kompanija "Ryanair". On se smatra i jednim od najbližih tome da postane civilni, jer osim pomenute kompanije, ima još zainteresovanih za aerodrom koji je prema prostornom planu i definisan kao civilni i koji bi na taj način to ponovo mogao i da postane.

(http://www.novisadinfo.info, foto: http://www.aerodrom-sombor.org)

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar