Sombor: Obuka poljoprivrednih proizvođača za vođenje elektronske knjige polja za parcele u državnoj svojini

Juče je otpočela obuka poljoprivrednih proizvođača, zakupaca poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za vođenje elektronske knjige polja. Poljoprivredni proizvođači koji su po pravu prečeg zakupa i u postupku javnog nadmetanja za 2018. godinu ostvarili pravo zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, potpisali su saglasnost da će u narednom periodu pohađati obuku za vođenje elektronske knjige polja.

Pohađanje obuke poljoprivrednim proizvođačima je omogućio grad Sombor, koji je u saradnji sa firmom Grin soft doo iz Novog Sada obezbedio primenu aplikacije na android telefonima i računarima. Ovim je omogućeno vođenje evidencije svih radnji i postupaka koje poljoprivredni proizvođač izvodi i primenjuje na svakoj pojedinačnoj parceli koja je u vlasništvu RS a koja se nalazi u zakupu datog poljoprivrednog  proizvođača i to za svaku proizvodnu godinu počev od ove.
 
Za dva dana su obrađene po tri grupe dnevno, u svakoj grupi po 15 do 20 poljoprivrednih proizvođača, zakupaca državnog poljoprivrednog zemljišta. Obuka se održava u prostorijama Poljoprivredne stručne službe Sombor, koja je opremljena savremenom kompjuterskom opremom, a vode je zaposleni iz Grin-softa u saradnji sa zaposlenima u Odeljenju za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Sombora. Zaposleni iz Odeljenja za poljoprivredu i zaštitu životne sredine takođe prolaze obuku jer u sistemu elektronske knjige polja postoje konkretni zadaci koje vode agronomi zaposleni u jedinicama lokalnih samouprava. Obuka je kratka i traje po sat vremena sa svim pitanjima i nedoumicama. Aplikacija je jednostavna a svim zakupcima je podeljen kopiran materijal u obliku skripta za korišćenje aplikacije kao i podaci sa korisničkim imenom i lozinkom. Nakon obuke, svi polaznici su popunili upitnike o kvalitetu obuke i stečenom znanju na obuci.
 
Odeljenje za poljoprivredu i zaštitu životne sredine nastaviće sa pozivanjem poljoprivrednih proizvođača, zakupaca poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini kako bi svi završili obuku tokom ovog meseca.
 
Odazivanje na poziv Odeljenja je jako dobro i bitno, jer je ova aktivnost od izuzetnog značaja  za očuvanje prirodnog resursa: poljoprivrednog zemljišta.

Izvor: sombor.rs
Foto: psss.rs
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar