Sombor obeležio Dan oslobođenja od fašizma

Dan oslobođenja Sombora, 21. oktobar, obeležen je polaganjem venaca na spomenik borcima poginulim u Drugom svetskom ratu, spomen obeležju Crvenoarmejaca, bugarskih žrtava i civilnih žrtava na Vidovdanskom trgu.

Vence su ispred Grada Sombora položili Ljiljana Tica, predsednica Skupštine, Antonio Ratković, zamenik gradonačelnice, Petar Grabež, predsednik OO SUBNOR-a Sombor, Aleksandar Nikolajevič Konanihin, prvi sekretar Ambasade Ruske Federacije, Iva Kruleva, zamenica ambasadora i opunomoćeni ministar u Ambasadi Republike Bugarske, poručnik Martin Dimitrov, zamenik vojnog atašea u Ambasadi Republike Bugarske, delegacija Prvog centra za obuku Vojske Srbije – Sombor i delegacije nekoliko udruženja građana i političkih partija.

Svečana akademija počela je himnom Srbije u izvođenju hora i orkestra Muzičke škole Petar Konjović iz Sombora, a potom je predsednica Skupštine grada pozdravila goste i građane.

-Za Sombor kao grad vezuju se mnogi značajni datumi, ali 21. oktobar nas vraća u 1944. godinu kada je nakon troipogodišnje okupacije fašističkim režimom, ponovo postao slobodan, kada je na njegove ulice ponovo došla sloboda. Za tu slobodu koju danas uživamo date su mnogobrojne žrtve kako naših sugrađana različitih nacionalnosti, tako i naših saveznika. Baš zbog te činjenice okupili smo se danas da na svečani i dostojanstveni način odamo počast, zahvalnost i pomen svim žrtvama - rekla je Tica.

Na svečanoj akademiji zamenik gradonačelnice grada Sombora Antonio Ratković za aktivan doprinos očuvanju uspomene na žrtve Drugog svetskog rata i oslobođenje Sombora uručio je zahvalnice Lazi Tanasiću, članu Predsedništva SUBNOR-a Sombor i predsedniku MO Crvenka, Franji Musulinu, članu Predsedništva SUBNOR-a Sombor i predsedniku MO Gornja varoš i Selenča, Bori Stajšiću, članu Predsedništva SUBNOR-a Sombor i predsedniku MO Stapar, Prvom centru za obuku Vojske Srbije i Muzičkoj školi Petar Konjović.

Profesoru dr Ivanu Gutmanu uručena je Oktobarska nagrada, kao nagrada za životno delo, za rezultate postignute u nauci. Prof. dr Gutman je istakao da je prijatno iznenađen priznanjem koje mu je dodelio rodni grad, a novčani deo nagrade ustupio je Fondaciji gimnazije Veljko Petrović.

Prof. dr Ivan Gutman rođen je u Somboru, 2. septembra 1947. godine, gde je završio osnovnu školu i Gimnaziju Veljko Petrović, a zatim školovanje nastavlja u Beogradu na Prirodno-matematičkom fakultetu. Slavu hemičara, naučnika svetskog glasa akademik Gutman stekao je kao profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu.

Danas profesor emeritus, Ivan Gutman po Hijoševom indeksu prošle godine najbolje rangirani srpski naučnik koji živi u domovini, četvrti je od deset najuspešnijih živih srpskih naučnika u celom svetu. Doktor matematičkih i hemijskih nauka je do penzionisanja 2012. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu predavao fizičku hemiju, istoriju i filozofiju hemije.

Od 1988. godine član je Srpke akademije nauka i umetnosti, član je Međunarodne akademije matematičke hemije i Akademije nelinearnih nauka u Moskvi. Članstvo mu je 2012. godine potvrdila i Evropska akademija nauka iz Londona. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja. Iako godinama živi i radi u Kragujevcu, po rečima dr Gutmana nikada nije otišao iz svog rodnog Sombora u kome svake godine provede po mesec ili dva dana.

U umetničkom delu programa učestvovali su učenici Muzičke škole Petar Konjović i studenti Pedagoškog fakulteta u Somboru. 
 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar