Sombor četvrti u takmičenju Šampioni bezgotovinskog plaćanja

U Narodnoj skupštini u Beogradu održano zvanično proglašenje i dodela priznanja gradovima i opštinama koje su učestvovale u takmičenju Šampioni bezgotovinskog plaćanja. Na takmičenju, pod sloganom Plati karticom i pobedi, na kojem je učestvovalo 60 gradova i opština u Srbiji, Grad Sombor osvojio je četvrto mesto.

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović u ime grada primila je priznanje.  Grad Sombor je ostvario 180.34 plaćanja platnim karticama na šalterima Uslužnog centra Gradske uprave na 10 000 stanovnika. Plasmanom na četvrto mesto u takmičenju Sombor je osvojio internet prezentaciju pod nazivom U službi građana po uzoru na internet prezentacije Vlade Srbije. Prvo mesto osvojila je Opština Priboj sa ostvarenih 287,24 plaćanja na 10 000 stanovnika.

Ovo takmičenje je trajalo od 1. jula do 31. decembra 2019. godine, a organizovala  ga je Kancelarija za IT i eUpravu, u saradnji sa NALED-om i uz podršku kompanija Mastercard i Visa. Takmičenje je organizovano je u okviru kampanje Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije 2019/20. sa ciljem da se ojača svest građana o prednostima i mogućnostima korišćenja kartica kao lakšeg i sigurnijeg načina plaćanja u odnosu na gotovinu. U okviru kampanje svim zainteresovanim lokalnim samoupravama besplatno su uvedeni POS terminali, a građanima je omogućeno plaćanje karticom uz provizije od 45 dinara, odnosno 1% za iznose preko 4.500 dinara.

Za šest meseci trajanja kampanje građani Srbije su na šalterima lokalnih samouprava karticom platili ukupno 13.560 taksi, naknada i poreza, u vrednosti od 21.667.119 dinara. Građani su najčešće plaćali izvode iz matičnih knjiga i uverenja o državljanstvu. 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar