Simpozijum Nemačka nacionalna manjina i Evropa u Somboru

U organizaciji Fondacije Konrad Adenauer, danas je u Somboru održan simpozijum Nemačka nacionalna manjina i Evropa, na kojem je učestvovao i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor

Bez obzira na brojnost neke nacionalne zajednice, naveo je Pastor, institucionalni okvir i energija unutar te zajednice od presudnog značaja su za njen opstanak. 

-Prethodnih godina u Republici Srbiji učinjen je veliki iskorak u stvaranju pravne regulative za očuvanje identiteta manjinskih zajednica. To je zajednički učinak većinskog i manjinskih naroda, rezultat čitavog društva, jer da nije postojala odgovarajuća društvena klima, to ne bi bilo moguće. Srbija je danas u mogućnosti da pokaže celoj Evropi dobar primer rešavanja pitanja odnosa većine i manjine - rekao je Pastor dodajući da unutar nemačke nacionalne zajednice, bez obzira na njenu brojnost, postoji velika energija i sposobnost za organizaciju, postavljanje ciljeva i njihovo ostvarivanje, te da će im u tom procesu državne institucije uvek biti pouzdan partner. 

Generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković istakao je da je za Srbiju od velike važnosti dobar odnos sa Nemačkom, a da je pokazatelj sadašnjih dobrih odnosa dobar položaj nemačke nacionalne manjine u našoj zemlji. 

-Naš zadatak je da čuvamo svoj identitet i da bez obzira na različitosti, tražimo zajedničke tačke, ono što nas spaja, kako bismo gradili svetliju budućnost za naredne generacije - rekao je Selaković

Selaković je istakao i da su odnosi Srbije i Nemačke prerasli iz partnerskih u prijateljske i podsetio da je od 2014. godine povećan broj nemačkih investicija, što je rezultiralo povećanjem broja zaposlenih u nemačkim firmama sa 17.000 na 61.000. 

Nakon pozdravnih reči gradonačelnice Sombora Dušanke Golubović, koja je govorila o afirmaciji mera zaštite kulture, jezika, pisma i tradicije manjinskih zajednica, na otvaranju skupa učesnicima su se obratili i direktor Fondacije Konrad Adenauer za Srbiju i Crnu Goru Norbert Bekman-Dirkes i predsednik Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine u Srbiji Mihael Plac. Plac je poruči da nemačka nacionalna zajednica svojim učešćem u stvaranju multinacionalne Srbije ostavlja poklon jedinstva za buduće generacije. 

  

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar