Sećaš li se Silbe, da li možeš da zaboraviš?

Leto nam kalendarski polako prolazi, a mnogi su ga iskoristili za putovanje na more. Danas su popularne destinacije Grčka, Bugarska, Turska, pa čak i Egipat, Tunis, a za one imućnije tu su i obale Španije, Francuske, Italije. Bira se između studija i apartmana, između polupansiona ili all inclusive varijante, itd. Međutim nije oduvek tako bilo, pre nekoliko decenija, za vreme stare Jugoslavije, gotovo se isključivo putovalo u kolektivna odmarališta po Hrvatskoj, u vlasništvu naših preduzeća ili opština. Pa je tako primera radi "PKB" imao hotel u Rovinju, "Geneks" odmaralište u Dubrovniku, opština Kula odmaralište u Šibeniku a SIZ za zaštitu dece iz Apatina turistički objekat "Bačka-Apatin" na ostrvu Silba.Silba je ostrvo površine 15 km2, koje se nalazi u severnoj Dalmaciji zapadno od Zadra. Jedino naseljeno mesto na ostrvu je upravo Silba. Obiluje brojnim malim plažama koje nude nude odmor u savršenom miru.
Brojne su familije Apatinaca koje su posetile ovo ostrvo i koje nose prelepe uspomene na neki bolji i bezbrižniji život. Međutim, posledice ratnih dejstava na ovim prostorima nisu zaobišle ni Silbu, pa je tako zbog nesređenih imovinsko-pravnih odnosa ovaj objekat totalno zapušten.Kome će pripasti odmaralište na Silbi?

Hrvatska je 1991. godine donela Uredbu o nacionalizaciji srpske imovine kojom je prenela vlasništvo državi. Na taj način su mnogi slični objekti već prodati. Međutim, kako je Grad Zadar teretio tadašnjeg nosioca prava korišćenja – SIZ za zaštitu dece iz Apatina za 20,4 miliona tadašnjih hrvatskih dinara, pojavio se dug koji je trebao da sanira novi kupac a koji je bio kamen spoticanja u prodaji ovog objekta.
Sporazumom o sukcesiji SFRJ, potpisanom u junu 2001. godine, koji je stupio na snagu tek 2004., predviđeno je da sva nepokretna imovina pripadne državama naslednicama. Preduzeća-vlasnici zadržavaju pravo svojine prema stanju iz 1990. godine, bez obzira na čijoj teritoriji je ta imovina. Zbog ovog je 2004. godine Hrvatska vlada donela odluku da su navedeni objekti pod zabranom prodaje jer će biti predmet bilateralnog dogovora između Republike Srbije i Republike Hrvatske, koji do danas još nije realizovan.Po svemu sudeći političari će odlučiti o sudbini ovog nekada veoma popularnog turističkog objekta, ali u čijem god vlasništvu da ostane realnost je da ga Apatinci više neće posećivati na način na koji su to nekada voleli. Kakve su vaše uspomene sa Silbe? Da li bi je ponovo posetili u postojećim okolnostima?

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar