Saradnjom civilnog, biznis i državnog sektora do pobede nad siromaštvom ranjivih grupa

U Sigurnoj kući u Somboru promovisana je podrška ekonomskom osnaživanju ranjivih grupa u zajednici, putem prezentacije primera dobre prakse nastale saradnjom civilnog, biznis i državnog sektora.
Sigurnu kuću, tim povodom, posetila je Nj.E. Đulija Fini ambasadorka Australije u Srbiji, a gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović se zahvalila Nj.E. ambasadorki Fini što podržava različite projekte grada Sombora, kako u oblasti zaštite kulturnog nasleđa, tako i ekonomskog osnaživanja žena.
- Ambasadorka Australije je dala veliki doprinos i bila nam velika podrška kada je u pitanju zaštita kulturnog nasleđa. Svaki put nas je podržala u realizaciji projekta revitalizacije staparskog ćilima, podržala je tkačku koloniju koju smo organizovali sa gradom Pirotom. Takve aktivnosti i ova promocija kojoj danas prisustvujemo samo su naizgled dve različite aktivnosti, a zapravo obe se odnose na osnaživanje žena i drugih ranjivih grupa. Grad Sombor nekoliko godina radi na ekonomskom osnaživanju žena i na poboljšanju položaja drugih ranjivih grupa sa jedne strane, a sa druge strane radimo na razvoju i zaštiti kulturnog nasleđa. Radimo i na brendiranju samog grada kroz sve proizvode koji proističu iz rada na zaštiti kulturnog nasleđa i bogatstva tradicije koju kao grad imamo, kazala je gradonačelnica i dodala da je lokalna samouprava prošle godine dala podršku projektu upošljavanja 1000 žena.


- Ovaj projekat smo podržali organizovanjem javnih radova u oblasti kulturnog nasleđa, tako što smo podržali rad radionica koje se bave proizvodnjom tradicionalnih proizvoda, navela je gradonačelnica i dodala da su radionice organizovane u selima. Golubović je navela i da je lokalna samouprava u projektu prekogranične saradnje sa Mađarskom, nekoliko somborskih sela uključila u proizvodnja lavandinog ulja.


- To su sve načini preko kojih pokušavamo da žene iz ruralnih područja i drugih ranjivih grupa uključimo u aktivnosti koje će omogućiti i njihovo ekonomsko osnaživanje i njihov generalno bolji položaj i standard. Krajnja namera je osnivanje prodavnice brendiranih lokalnih proizvoda koja bi zaokruživala autentičnost grada Sombora kao posebne i specifične sredine. Uključivanje proizvoda ranjivih grupa u ovu ponudu je od izuzetnog značaja jer time zadovoljavamo i socijalni aspekt ovakve proizvodnje, istakla je gradonačelnica Dušanka Golubović.


Ambasadorka Australije Nj.E. Fini istakla je da joj je veliko zadovoljstvo vratiti se u Sombor, te da je srećna što ima priliku da poseti Sigurnu kuću u Somboru.
- Ovaj projekat je za nas od velikog značaja zbog nekoliko aspekata, a to su socijalna inkluzija i osnaživanje žena u ovom gradu. Od izuzetnog je značaja što je ostvarena dobra saradnja privatnog biznis sektora, nevladinog sektora i predstavnika lokalne samouprave. Došlo je i do dobrog umrežavanja različitih udruženja iz ovog kraja što je zdravo za razvoj stanovništva, kazala je ambasadorka Fini i istakla da Ambasada teži nastavljanju saradnje.


U Sigurnoj kući u Somboru na štandovima su bili izloženi proizvodi radionice socijalne franšize Bio Idea, rukovtorine udruženja žena i drugi proizvodi nastali u socijalnim i drugim radionicama koje za cilj imaju ekonomsko osnaživanje žena.
Ogranizator ove svojevrsne promocije bila je Tamara Savović
, rukovodilac Sigurne kuće u Somboru uz podršku Sanide Klarić, osnivača firme Bio Idea.
 

Savović je istakla da je Sigurna kuća mesto za međusektorsku saradnju i umrežavanje ženskih udruženja Zapadnobačkog i Severnobačkog okrug i mesto gde ranjive kategorije društva, gde spadaju i žene žrtve porodičnog nasilja mogu da nađu svoje utočište i podrušku.
Prema rečima Sanide Klarić, ženska udruženja su vezivno tkivo na putu od osnaživanja žena do potpune ekonomske samostalnosti.
Savović i Klarić su istakle da je u Somboru potrebno obezbediti prostor za radionicu koja će omogućiti ženama žrtvama nasilja da trajno reše problem ekonomske samostalnosti.

Izvor: Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću Sombor


 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar