Sarač: Odgovorna politika u oblasti kulture u Somboru

Član Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Somboru, Nemanja Sarač, govorio je o odgovornoj politici koju stranka vodi u oblasti kulture. Sarač, koji je član Gradskog veća za oblast kulture i obrazovanja, je istakao da se iz budžeta Grada Sombora, izdvaja 8 odsto sredstava za oblast kulture. Grad je osnivač šest takvih ustanova koje su poznate po svojim programima širom Srbije. 

Uveden je Filmski festival koji slavi značajno nasleđe Grada Sombora u oblasti filmske umetnosti, kao i Muzički festival alternativne muzike koji prevashodno posećuju mladi ljudi. Vodeći računa o svojoj baštini, važno je istaći i Festival multikulturalnosti, čiji fokus jesu naša kulturno-umetnička društva, narodne nošnje i sve ono što je tradicija. Još jedna nova manifestacija jeste Tkačka kolonija u Staparu, u čijem fokusu je staparski ćilim. Svake godine koloniju posećuju predstavnici najviših nivoa državne vlasti, a tkalje iz različitih delova Srbije i inostranstva tim povodom razmenjuju svoja iskustva.  
 
-Radom Gradske uprave i naših partnera uspeli smo da pozicioniramo staparsko ćilimarstvo na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije. Podržavamo i rad civilnog sektora odnosno udruženja građana. Ove godine izdvojena su sredstva u iznosu od deset miliona dinara kroz koja je podržano više od pedeset projekata. Sombor je specifična sredina gde gotovo polovina stanovništva živi u naseljenim mestima, posebna pažnja se posvećuje upravo njima.Preko Kulturnog centra organizovan je rad koordinatora u naseljenim mestima koji prilagođavaju programe potrebama seoskih sredina- rekao je Sarač i dodao da je posle nekoliko decenija čekanja, podržano štampanje dve knjige koje su posvećene selima, tačnije nošnjama u Bačkom Monoštoru i Riđici. 
 
Strateški projekat u oblasti kulture, prema rečima Sarača, je obnova Grašalković palate.  
 
-Projekat predstavlja infrastrukturnu obnovu palate, a s druge strane i formiranje jednog modernog kulturnog centra odnosno palate kulture, koji će umrežiti rad naših ustanova kulture. U Grašalković palati će, kao u jednom jedinstvenom prostoru u ovom delu Evrope, imati priliku da prikažu svoje radove kako naše ustanove kulture tako i istaknuti umetnici – naveo je Sarač. 
 
 
 
  
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar