Saopštenje za sve učesnike u žetvi
Predsednik opštine Kula Damjan Miljanić izdao je Saopštenje za sve učesnike u žetvi a u cilju sprovođenja mera zaštite od požara za vreme žetve u 2020. godini:
1. Radi zaštite strnih useva od požara STROGO ZABRANJENO LOŽENJE VATRE na otvorenom prostoru.
2. Na kompleksu većem od 50 hektara a manjem od 100 hektara žetva počinje pokošavanjem useva po sredini najmanje u širini 15 metara, pokošeni usev se sklanja a zemljište zaorava.
3. Sve poljoprivredne mašine koje učestvuju u žetvi i transportu strnih useva i slame moraju biti tehnički ispravna i obezbeđena odgovarajućim sredstvima za gašenje požara (pp aparat S-6 ili S-9, ašov, metla i lopata).
4. Sva lica koja rukuju poljoprivrednim mašinama u obavljanju žetve i transporta i pomoćno osoblje, moraju biti prema posebnom programu osposobljeni za sprečavanje nastanka požara i njegovog gašenja, obavezno je posedovanje kompleta za prvu pomoć.
OBAVEZNA OPREMA ZA GAŠENJE POŽARA
- kombajn koji učestvuje u žetvi i vršidbi mora da bude tehnički ispravan, snabdeven ispravnim protivpožarnim aparatom tipa S-9, ašovom i lopatom.
- traktori i kamioni koji učestvuju u transportu strnih useva moraju da imaju pp-aparate tipa S-2 ili S-3, ašov i lopatu.
- brigada sa tri i više kombajna koji učestvuju u žetvi pored gore navedene opreme moraju da imaju i auto-cisternu sa traktorskom vučom kapaciteta 3000-5000 litara napunjenu vodom, sa ugrađenom pumpom i snabdevenu opremom za gašenje požara kao i traktor sa plugom za zaoravanje.
Važni telefoni:
1. Opštinski vatrogasni savez Kula: 063/523-561
2. Profesionalno - vatrogasna jedinica Kula: 025/720-093
3. Informativno - opštinski Štab za žetvu: 025-722-302

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar