Saopštenje predsednika Opštine Apatin povodom vanrednog stanja

Povodom Odluke o uvođenju vanrednog stanja u Republici Srbiji na hitnom sastanku rukovodstva Opštine Apatin, a u skladu sa ovlašćenjima u vanrednim situacijama, doneto je nekoliko odluka koje će se poštovati u narednom periodu.

U saopštenju koje je potpisao predsednik opštine Milan Škrbić stoji da će Opštinski kulturni centar, Sportski savez, Turistička organizacija, Ustanova za stručno osposobljavanje odraslih Apatin, Javno preduzeće za upravljanje putničkim pristaništem i marinom i Narodna biblioteka Miodrag Borisavljević raditi u ograničenom vremenu, uz obavezna dežurstva u periodu od 8 do 14 časova.

Poslodavcima se preporučuje da u skladu sa zakonskim odredbama omoguće plaćeno odsustvo ili rad od kuće zaposlenima koji su samohrani roditelji dece do dvanaest godina. Preporučuje se i, ukoliko proces rada to dozvoljava, omoguće rad od kuće za osobe starije od 60 godina života.

Opštinska uprava će raditi smanjenim kapacitetom, sa utvrđenim brojem zaposlenih koji će obezbediti minimum procesa rada po svakoj organizacionoj jedinici.

Javnom komunalnom preduzeću Naš dom Apatin nalaže se da delatnost u oblasti vodosnabdevanja, održavanja čistoće, pogrebnih usluga, obezbeđivanja javnog osvetljenja i radova na održavanju javnih zelenih površina obavlja punim kapacitetom. Rad administrativnih službi potrebno je organizovati u skladu sa odredbama o poštovanju minimuma procesa rada.

Radno vreme ugostiteljskih objekata i sportskih kladionica ograničava se na period od 8 do 20 časova uz dodatan uslov da se istovremeno u objektu ne nalazi više od pedeset ljudi. Dezinfikovanje ovakvih objekata vršiće se minimum tri puta u toku radnog vremena, uz obavezno vođenje evidencije o obavljenoj dezinfekciji.

Nalaže se sekretarima mesnih zajednica na teritoriji opštine da organizuju rad u smenama od 8 do 20 časova, kao i da obezbede kontakt centar za informisanje starih i posebno ugroženih lica.

Građani koji spadaju u posebno ugrožene kategorije stanovništva, a u cilju dostave osnovnih životnih namirnica, lekova i sredstava za higijenu mogu se obratiti kontakt centru opštine na br. telefona 025/ 772 - 122. Linija će biti dostupna 24 časa.

Pozivaju se volonteri, koji bi želeli da se uključe i pomognu u dostavi namirnica ugroženim sugrađanima, da kontaktiraju opštinu na br. telefona 025/ 772 – 122.

Svakom domaćinstvu biće dostavljeno kratko uputstvo o načinu postupanja u toku trajanja vanredne situacije, kao i kontakt telefon za informacije i rešavanje potreba građana opštine. 

 
  

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar