Samo za Apatince: Italijani večeras pripremaju riblji specijalitet sa festivala Brodetto di Fano!

U zgradi opštine Apatin danas je upriličen prijem za delegaciju iz italijanske regije Pezaro i Urbino, odnosno grada Fano, koji se nalazi u središnjem delu Italije, na zapadnoj obali Jadrana.

Domaćini italijanskim gostima, koji će u okviru 54. Apatinskih ribarskih večeri, predstaviti svoj domaći specijalitet, bili su predsednik opštine Apatin, Milan Škrbić, i v.d. direktora Turističke organizacije opštine Apatin, Danijel Ajduk. Škrbić je, nakon dobrodošlice, goste upoznao sa opštinom Apatin, i predstavio im ekonomske, geografske i kulturne potencijale naše opštine.

Večeras će na Trgu Nikole Tesle, gosti iz grada Fano, za Apatince pripremiti svoj specijalitet, a reč je o čorbi od morske ribe, tzv. Brodetu i na taj način predstaviti svoju kulinarsku tradiciju, odnosno približiti svoja iskustva sa festivala Brodetto di Fano, koji se održava u ovom gradu. Početak pripreme ovog specijaliteta planiran je oko 19 sati, dok će oko 20 sati i 30 minuta početi degustacija.

Delegaciju iz Italije na svečanom prijemu činili su direktor Turističke organizacije pokrajine Marke, Roberto Borđani, predstavnik regije Pezaro i Urbino, Pjer Stefano Fioreli, PR festivala Brodetto di Fano, Frančeska Romana Fortuni i ljudi koji će biti zaduženi za pripremanje specijaliteta, Antonio Bedini i Roberto Sebastianeli.

Uz razmenu poklona delegacije su naglasile da je ovo samo početak gastro-ekonomske saradnje i razmene iskustava, i izrazile nadu da će se ona proširiti i na oblasti ekonomije i kulture. Predsednik opštine Apatin Milan Škrbić je Italijanima uručio kotlić za paprikaš, dok su gosti uzvratili keramičkom činijom, ručnim radom sa motivima morske ribe, zaštitnim znakom Brodeto festivala.

Italijani su pozvali predstavnike lokalne samouprave da budu njihovi gosti u gradu Fano, na festivalu koji će trajati od 7. do 10. septembra.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar