Revitalizacija postojećih vetrozaštitnih pojaseva u KO Kolut

U okviru dugoročnog plana obnove vetrozaštitnih pojaseva na teritoriji Grada Sombora, na području katastarske opštine Kolut, ovih dana počela je sadnja novih sadnica bagrema i topole. Radove na području K.O. Kolut izvodi JKP „Zelenilo“ Sombor a vrednost radova iznosi 3.999.990,00 dinara.

Radove su ovih dana obišli predstavnici gradske uprave grada Sombora, Darko Radulović član gradskog veća zadužen za poljoprivredu, Mirko Strigić član gradskog veća zadužen za oblast ruralnog razvoja i Dejan Nonković iz odeljenja za poljoprivredu gradske uprave grada Sombora.
 
Prilikom obilaska terena delegacija grada je upoznata sa tokom izvođenja radova kao i načinom sadnje i izborom sadnica. Ovim načinom, u određenoj meri će biti poboljšana ukupna slaba pošumljenost somborskog područja, koje je u sličnoj situaciji kao i cela teritorija Vojvodine. Kako je objavljeno u projektu pod nazivom „Popis i revitalizacija vetrozaštitnih pojaseva“ iz 2011. godine, „vetrozaštitni pojasevi na području Sombora su u priličnoj meri oštećeni ili uništeni, a da bi se postiglo njihovo optimalno stanje, potrebno je zasaditi više od 160.000 novih sadnica.“ S tim da je upravo na ovom potezu Kolut – Gakovo i najkritičnije.
 
Iz gradske uprave Grada Sombora podsećaju pre svega poljoprivredne proizvođače kao i ostale građane, da se vetrozaštitnim pojasevima smanjuje erozija vetrom na poljoprivrednom zemljištu. Smanjenjem vetra smanjuje se i isparavanje iz zemljišta, dok se relativna vlažnost vazduha povećava za skoro 15%. Zahvaljujući tome smanjuju se i količine vode neophodne za navodnjavanje kao i novca potrebnog za poljoprivrednu proizvodnju, a dobro posađeni prirodni zid oko useva, između ostalog, podiže i visinu prinosa.
 
Izvor: Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću Sombor
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar