Rešen dugogodišnji dug apatinskih apoteka, saznajemo od Branke Bajić

U Domu zdravlja u Apatinu održana je konferencija za novinare povodom rešenja dugogodišnjeg problema i dugovanja koje je ova ustanova imala zbog apoteka. U pitanju je 5 apoteka, 4 u selima i jedna u samom Apatinu. Ukupan dug koji je lokalna samouprava zatekla od prethodne vlasti iznosio je preko 55 miliona dinara, a od Branke Bajić, pomoćnika direktora Doma zdravlja, saznajemo da je najzad pronađeno rešenje i da su postignuti najbolji mogući uslovi, kako za samu opštinu Apatin i Dom zdravlja, tako i za sve zaposlene u apotekama.


- Zatekli smo izuzetno loše stanje u apotekama što se tiče dugovanja. Dug je iznosio 55 miliona i 600 hiljada dinara. Apotekari su svi bili neugovoreni radnici, finansirali su se iz sopstvene zarade. Ono što je prvo urađeno, u aprilu mesecu ove godine, napravljen je dogovor sa dobavljačem kome smo najviše dugovali. Dogovoren je reprogram za narednih 48 meseci. Lokalna samouprava je stala iza toga i oni će svakog meseca da uplaćuju rate. Nakon toga, zajedno smo došli do zaključka da je nabolje da izdamo apoteke u zakup, a prihodima od izdavanja olakšaćemo deo duga. Potpisali smo ugovor na 10 godina sa ,,Gelenfarmom'' iz Beograda, s tim da su uslovi ugovora takvi da zakupac mora da zadrži, pored apoteke u Apatinu, i sve četiri apoteke u selima, sve one moraju da rade u istoj delatnosti. U periodu dok traje ugovor, ne može doći do zatvaranja ni jedne od apoteka i svi radnici koji su tamo zaposleni moraju se preuzeti, uz kompletan kolektivni ugovor koji su imali sa Domom zdravlja. U narednom periodu, osim što smo im osigurali radna mesta, rešili smo i pitanje plata zaposlenih, a Dom zdravlja Apatin neće više nikad biti u problemu što se tiče dugovanja, zaključila je Branka Bajić.


U 5 apatinskih apoteka zaposleno je ukupno 13 radnika, od toga 2 diplomirana farmaceuta i 11 farmaceutskih tehničara. Nakon što "Galenfarm" iz Beograda, sa kojim je ugovor potpisan, preuzme apoteke, iste će biti mnogo bolje opremljene i snabdevene. Ovaj ugovor počinje da važi 01. novembra tekuće godine, a Bajićeva za kraj dodaje da, nakon što se dugovanja otplate u potpunosti, sledi period prihodovanja za opštinu Apatin od zakupa apoteka.


 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar