lokacija: Odžaci
objavljeno: 18.01.2019.

Rekordan broj učesnika prijavljen za Bogojavljensko plivanje u Odžacima

Društvo

- Poslednje pripreme obavljaju se za Bogojavljensko plivanje u Odžacima u kome će ove godine učestvovati oko 70 plivača, rekao je za Radio Odžake glavni organizator Marko Ignjatović. To je rekordan broj učesnika ove manifestacije koja se održava treću godinu zaredom u organizaciji Udruženja “Plavi delfin”. 

U plivanju za časni krst mogu učestvovati samo oni koji su zdravstveno sposobni, tako da će svi učesnici proći obavezni lekarski pregled koji im je obezbedio organizator.
 
- Nadam se da će svi prijavljeni proći lekarski pregled i moći učestvovati. Želim da se zahvalim Domu zdravlja Odžaci što nam je maksimalno izašao u susret i organizovaće tri ekipe koje će u subotu ujutro pregledati momke i devojke, jer imamo i dve devojke koje su se prijavile da plivaju za časni krst, kaže Marko Ignjatović.
 
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Bogojavljenje u subotu, 19. januara. Na ovaj praznik običaj je da se krst položi u vodu i tako podseti na Hristovo krštenje u reci Jordan i javljanje Boga. U Odžacima će se za časni krst tradicionalno plivati na gradskom bazenu.
 
- U toku su radovi na bazenu gde nam je ostalo da izvadimo led koji je preostao, jer voda mrzne preko noći. Program za subotu je sledeći: u 6 sati je lekarski pregled, u 9 sati liturgija u Hramu spaljivanja moštiju Svetog Save, dok je početak plivanja u 12 sati, naveo je Ignjatović.
 
Organizator Bogojavljenskog plivanja je najavio i da će se pre početka plivanja učesnicima obratiti predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković, a da će po prvi put nastupiti hor “Srpski pravoslavni pojci” koji će uveličati ovaj događaj.
 
Takođe, na ulazu u bazen biće postavljena kutija za donacije za pomoć socijalno ugroženim porodicama na Kosovu i Metohiji koju prikuplja humanitarna organizacija “Srbi za Srbe”.
 
Na bazenu će tokom trajanja manifestacije dežurati licencirani spasioci i volonteri Crvenog krsta. 
 
Izvor i foto: ico.rs
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Saglasno odluci Vlade Republike Srbije, donete po preporuci Ministarstva zdravlja, zbog epidemije gripa nastave neće biti ni u...

Povodom sutrašnjeg Dana državnosti, danas je na platou ispred Doma kulture u Apatinu položeno cveće na spomen obeležja,...

Crveni krst Odžaci, u saradnji sa MUP-om RS PS u Odžacima, realizovao je juče predavanja po programu "Borba...

Radovi na pojačanom održavanju ulice Vojvode Mišića, koji  su krenuli u oktobru prošle godine, biće nastavljeni sa prvim...

U cilju podizanja ekološke svesti učenika osnovnih škola i promovisanja značaja očuvanja životne sredine, SBB fondacija organizuje „Ne...

Nakon kraće pauze, Кancelarija za besplatnu pravnu pomoć, u saradnji sa Opštinskom upravom Кula, ponovo pruža građanima besplatnu...