lokacija: Odžaci
objavljeno: 18.01.2019.

Rekordan broj učesnika prijavljen za Bogojavljensko plivanje u Odžacima

Društvo

- Poslednje pripreme obavljaju se za Bogojavljensko plivanje u Odžacima u kome će ove godine učestvovati oko 70 plivača, rekao je za Radio Odžake glavni organizator Marko Ignjatović. To je rekordan broj učesnika ove manifestacije koja se održava treću godinu zaredom u organizaciji Udruženja “Plavi delfin”. 

U plivanju za časni krst mogu učestvovati samo oni koji su zdravstveno sposobni, tako da će svi učesnici proći obavezni lekarski pregled koji im je obezbedio organizator.
 
- Nadam se da će svi prijavljeni proći lekarski pregled i moći učestvovati. Želim da se zahvalim Domu zdravlja Odžaci što nam je maksimalno izašao u susret i organizovaće tri ekipe koje će u subotu ujutro pregledati momke i devojke, jer imamo i dve devojke koje su se prijavile da plivaju za časni krst, kaže Marko Ignjatović.
 
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Bogojavljenje u subotu, 19. januara. Na ovaj praznik običaj je da se krst položi u vodu i tako podseti na Hristovo krštenje u reci Jordan i javljanje Boga. U Odžacima će se za časni krst tradicionalno plivati na gradskom bazenu.
 
- U toku su radovi na bazenu gde nam je ostalo da izvadimo led koji je preostao, jer voda mrzne preko noći. Program za subotu je sledeći: u 6 sati je lekarski pregled, u 9 sati liturgija u Hramu spaljivanja moštiju Svetog Save, dok je početak plivanja u 12 sati, naveo je Ignjatović.
 
Organizator Bogojavljenskog plivanja je najavio i da će se pre početka plivanja učesnicima obratiti predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković, a da će po prvi put nastupiti hor “Srpski pravoslavni pojci” koji će uveličati ovaj događaj.
 
Takođe, na ulazu u bazen biće postavljena kutija za donacije za pomoć socijalno ugroženim porodicama na Kosovu i Metohiji koju prikuplja humanitarna organizacija “Srbi za Srbe”.
 
Na bazenu će tokom trajanja manifestacije dežurati licencirani spasioci i volonteri Crvenog krsta. 
 
Izvor i foto: ico.rs
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Stupanjem na snagu izmene Zakona o privrednim društvima ukida se korišćenje pečata za privredne subjekte. Zakon je...

U sali Kulturno-umetničkog društva Lipar u subotu, 20. aprila, će se, s početkom u 17 časova, održati 59....

U okviru Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, opština Kula zajedno sa opštinom Kaloča iz Mađarske sprovodi projekat pod...

U okviru akcije "Udomi, ne kupuj!", koje sprovodi Prihvatilište u Somboru, na udomljavanje se daje pas, koji traži Vašu...

Republička direkcija za robne reserve objavila je javni poziv za naturalnu razmenu do 5.445 tona merkantilnog kukuruza za...

Kompanija Metro i banka Crédit Agricole Srbija, u saradnji sa Sekretarijatom za obrazovanje i dečiju zaštitu Grada Beograda...