Ratkovčani ugostili prijatelje iz Nemačke

U bogatoj i dinamičnoj srpsko-nemačkoj priči koja sa prekidima traje vekovima, a nastavljena je pre nekoliko godina, posebno mesto zauzima pokojni Mita Grujić, domaćin i gazda koji u turbulentnim vremenima 1944.-45. godine sa svojim sunarodnicima nije dozvolio da se nakon sloma Hitlerovog ludila išta loše desi meštanima nemačke nacionalnosti u Ratkovu.

Ljudski, herojski i uzvišen čin u preteškim vremenima, ne ponovilo se!
 
Reč je o višegodišnjem ponovnom druženju, kontaktima i saradnji meštana Ratkova i nemačkog grada Bad Šenborn u kome žive bivši stanovnici Parabuća (kako se Ratkovo nekada zvalo) i njihovi potomci.
 
Predvođeni Heribertom Rehom, gosti iz Nemačke boravili su u Ratkovu tokom proteklog vikenda, gde su, pored ostalog, posetili srpsko-nemačku Etno kuću i prisustvovali misi u katoličkoj crkvi.
 
I ovom prilikom razgovaralo se o brojnim temama. Već tradicinalno, gosti iz Nemačke su novčano darivali nekoliko društvenih organizacija u selu, a domaćini iz Mesne zajednice na čelu sa Vlaskom Grujičićem i Svetlanom Šulović, potrudili su se da i gosti dobiju lepe poklone za uspomenu.
 
Na zajedničkom ručku u Lovačkom domu, uz prisustvo katoličkog sveštenika Jakoba Pfajfera i pravoslavnog Dragoljuba Majstorovića, goste je pozdravila i predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković.

Izvor: ico.rs
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar