Radionica o sprovođenju projekta reformi poreza na imovinu

U prostorijama Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) u Beogradu, održana je godišnja radionica svih projektnih partnera koji učestvuju u realizaciji Projekta Reforme poreza na imovinu. Reč je o projektu koji za cilj ima povećanje uključivanja građana u proces donošenja odluka o trošenju sredstava prikupljenih na osnovu poreza na imovinu. Jedna od 40 lokalnih samouprava u kojima se sprovodi ovaj projekat je i Grad Sombor, čiji su predstavnici, pored predstavnika Grada Užica i Opštine Rača prisustvovali  sastanku.

Osnovna tema radionice bio je osvrt na ostvarene projektne rezultate u 2019. godini, gde je posebno pohvaljen Grad Sombor. Ova lokalna samouprava je znatno pre usvajanja Akcionog plana za uključivanje građana u proces donošenja odluka o trošenju sredstava prikupljenih po osnovu poreza na imovinu 2018-2021, sprovodila određene mere participacije građana kako u održavanju javnih rasprava o najbitnijim odluka koje donosi Gradska uprava tako i u učešću u odlučivanju o projektima od opšteg značaja na koje će se utrošiti sredstva prikupljena u gradskom budžetu.

Osnovni zaključak prvog dela radionice jeste da je nemerljiv doprinos kreiranju pozitivnih rezultata doprineo rad Lokalne poreske administracije, koja je kroz popis imovine u značajnoj meri povećala naplatu poreza na imovinu i tako omogućila realizaciju većeg broja projekata. Kao veoma pozitivna mera povećanju transparentnosti budžeta i procedura realizacije budžeta, ocenjeno je sprovođenje participativnog budžetiranja, koje Grad Sombor vrši od 2015. godine. Prošle, 2019. godine, sličan proces je, po prvi put, sproveden u somborskim srednjim školama, što je jedinstven slučaj na teritoriji Srbije.

Donator – Helvetas Srbija će, kao i Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), u saradnji sa SKGO, nastaviti sa podrškom lokalnim samoupravama u podizanju transparentnosti javnih finansija i učešća građana ne samo u procesu donošenja odluka o trošenju sredstva prikupljenih po osnovu poreza na imovinu, već i u procesu donošenja svih važnih odluka koje se tiču svakodnevnog funkcionisanja gradova i opština i života naših sugrađana.

 
 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar