Putujemo bez viza do Nove godine?
30.11.-0001.

Ovih dana glavna vest u medijima jeste mogućnost vraćanja viznog režima Srbiji. Da li je ovo realan zahtev ili su mediji nečije procene preneli suviše ozbiljno, pokazaće se u narednim danima.

Putovanje preko granice je u proteklom periodu bilo veoma jednostavno, a onda su se pravila prelaska granice zaoštrila kako bi se sprečio prelazak osoba koje žele da traže azil u nekoj od zemalja Evropske unije. Međutim, ni tu nije kraj.

Nekoliko članica EU traži da se Srbija kazni zbog sve većeg priliva azilanata, a na ukidanju vizne liberalizacije najviše insistiraju Nemačka i Francuska, pišu "Večernje novosti".

Ukoliko se nešto drastično ne promeni u načinu na koji Srbija kontroliše kandidate za lažne azilante, veliki su izgledi da možda već od Nove godine određene zemlje članice EU najpre suspenduju bezvizni režim sa Srbijom, a zatim ga i potpuno ukinu, navodi list.

"Novosti" iz dobro obaveštenih izvora saznaju da su Nemačka i Francuska pripremile pismo kojim traže da se na dnevni red Saveta ministara EU već u novembru uvrsti i pitanje procedure za suspenziju.  Dvema zemljama su se, prema saznanjima ovog lista, u ovoj inicijativi pridružile, za sada, još i Švedska, Belgija, Holandija i Luksemburg, gde je priliv "sezonskih azilanata" i najveći.

Kako nezvanično saznaje 025info televizija, i veliki broj stanovnika našeg grada rasprodaje kuće i ostalu imovinu da bi otišlo u neku od zemalja EU da traži azil.

"Predlog komisije je da se vize suspenduju najpre na pola godine, s mogućnošću produžetka na još devet meseci, a zatim i vraćanje na crnu listu. Prvobitni predlog je bio daleko stroži, i u njemu su se pojavljivali procenti i kvote azilanata. Nema više brojeva, a određena zemlja članica može da zatraži suspenziju u slučaju iznenadnog zabrinjavajućeg priliva azilanata. Posle toga, mehanizam će biti moguće vrlo brzo aktivirati, jer nema menjanja zakonodavstva. Praktično, vlade onda mogu suspenziju da usvoje preko noći", kaže Fajon a prenose Novosti.

Srbiji je tako ostalo još veoma malo vremena da reaguje. Najnovije mere koje je najavio predsednik Vlade Ivica Dačić evropska administracija je pozitivno ocenila, i sada se očekuju prvi rezultati, pišu "Novosti".


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar