Prva ugradnja stenta u angio sali somborske bolnice

U Opštoj bolnici Sombor prošle nedelje je urađeno prvo plasiranje stenta u desnu koronarnu arteriju. Ugradnja stenta (stentiranje) je minimalno invazivni zahvat, u kojem se stent smešta u koronarnu arteriju, suženu aterosklerotskim naslagama. Ugradnja stenta se izvodi kod pacijenata s anginom pektoris, ali se sprovodi i kao metoda hitnog lečenja infarkta miokarda.

Urađena je intervencija na dva pacijenta kojom prilikom su plasirana ukupno tri stenta. Intervenciju je izvršio dr Predrag Radulović sa svojim timom uz asistenciju doc. dr sc. med. Ilije Srdanovića, direktora Кlinike za kardiologiju, IКVBV Sremska Кamenica.
 
Tokom 2017. godine realizovan je kapitalni projekat u Opštoj bolnici “Dr Radivoj Simonović” Sombor u svrhu započinjanja primene nove zdravstvene tehnologije “Кateterizacija srca”.
 
Prva faza, koja podrazumeva dijagnostičke procedure na koronarnim krvnim sudovima, počela je da se primenjije u novembru mesecu 2017. godine i do sada je obavljeno blizu 250 dijagnostičkih intervencija. Za ovaj rad edukovan je 1 lekar specijalista kardiolog, 2 strukovna radiološka tehničara i 2 medicinske sestre.
 
Započeta je i primena druge faze – terapijska etapa, koja podrazumeva plasiranje stentova u koronarne krvne sudove koja je podrazumevala dodatnu edukaciju kadra i formiranje i opremanje Odseka hemodinamike i dijagnostike.
 
Izvor: bolnicasombor.org.rs
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar