Prva mamografija u Bačkom Brestovcu i Ratkovu

Opština Odžaci je treća opština po redu u Vojvodini u kojoj će se sprovesti pilot projekat Prva mamografija pod sloganom Bori se kao žena. Projekat finansira Pokrajinska vlada, a realizuje Klinički centar Vojvodine, dok njegovu uspešnost prati Institut za javno zdravlje Vojvodine i Institut za onkologiju Sremska Kamenica. 

Prema rečima dr Snežane Bojanić, pomoćnika Pokrajinskog sekretara za zdravstvo, ovo je prvi pokretni mamograf u Vojvodini, potpuno opremljen, za čiju kupovinu je Pokrajinska vlada izdvojila oko 16 miliona dinara, sa ciljem pregleda žena ruralnih sredina, u opštinama gde ne postoji mamograf. 
 
U Opštini Odžaci, pokretni mamograf biće postavljen u Bačkom Brestovcu od 9. septembra, a nakon toga, pokretni mamograf će biti postavljen i u Ratkovu. Ciljna grupa za preglede su žene od 40 do 49 godina života. 
 
-Snimanje je besplatno, nije potrebna zdravstvena knjižica, jedino lična karta, ili neki drugi lični dokument. Cilj projekta je da se ubrza sama procedura i skrati vreme čekanja od momenta otkrivanja tumora do same operacije. Kod nas je taj period sada dva meseca, u svetu pacijent čeka 45 dana, a mi smo postavili jasan cilj – 35 dana. Tome težimo, jer od trenutka saznanja o nekoj dijagnozi porodica pacijenta i sam pacijent preživljavaju traumu, i mi želimo da to vreme skratimo i ubrzamo. Povezali smo sve službe od somova zdravlja, Sremske filijale za RFZO, saveta mesnih zajednica do Kliničkog centra Vojvodine i Instituta za onkologiju u Sremskoj Kamenici. Želimo da sutra ovaj model bude standard i da kada je nalaz pozitivan pacijentkinja bez zakazivanja odradi sve nalaze koje je potrebno kako bi hirurg mogao da radi operaciju ili odredio dalje lečenje - rekla je dr Bojanić i dodala da će svaka žena koja bude uradila mamograf dobiti svoj nalaz kod izabranog lekara, a ukoliko se primeti nešto sumnjivo, pacijentkinja će odmah biti kontaktirana telefonom. 
 
O tome zašto je važna prva mamografija i o značaju preventivnih pregleda, žene iz Opštine Odžaci će biti u prilici i da čuju na predavanju, koje će dr Snežana Bojanić održati 1. septembra, u Bačkom Brestovcu, sa početkom u 17 časova. U Ratkovu, predavanje će biti održano istog dana, sa početkom u 19 časova, u svečanoj sali Mesne zajednice. 
 
Pokretni mamograf biće pozicioniran kod ambulante u Bačkom Brestovcu, a nakon obavljenih pregleda biće preseljen kod ambulante u Ratkovu. Žene koje žele da urade svoju prvu mamografiju mogu se prijaviti za pregled od danas, 26. avgusta,  na broj telefona ambulante u Bačkom Brestovcu 025/5881-048, kao i u Ratkovu na broj telefona 025/5883-038 ili dolaskom do pokretnog mamografa 9. septembra. 
 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar