Proslavljene žetelačke svečanosti u Somboru

Predajom  hleba od novog žita gradonačelnici Dušanki  Golubović, juče su u Somboru proslavljene tradicionalne žetelačke svečanosti Dužionica i Dužijanca

Okončanje žetve pšenice i prinos ploda hlebnog žita svečanim defileom učesnika manifestacije odevenim u narodne nošnje ovdašnjih Bunjevaca i Hrvata, organizovali su UG Bunjevačko kolo i HKUD Vladimir Nazor. 
 
Dužionica i Dužijanca se priređuje kao zahvala prirodi i bogu za dobar rod, pre svega pšenice. Za ovu priliku se peče hleb od novog žita, koji se kasnije odnosi u crkvu na osvećenje, a potom se predaje nekom od gradskih velikodostojnika, kao poklon narodu.  
 
Svečanost završetka ovogodišnje žetve započela je svetom misom u crkvi Svetog trojstva u prisustvu mnogobrojnih građana, predstavnika saveta nacionalnih manjina i gostiju. Nakon svečane mise, učesnici manifestacije uputili su se u Skupštinu gde su Dušanki Golubović, predali dva hleba, oba napravljena od prvog ovogodišnjeg brašna. 
 
-Ovo je prilika da kažemo da je egzistencija važna, ali da ona nije dovoljna ukoliko nema određene nadgradnje i ukoliko ne obeležimo sve ono što je važno za naš život, kao što je ovaj događaj, onda to nema svoj puni smisao. Zbog toga je zaista  bitno što su danas sa nama pre svega mladi predstavnici ovih udruženja u narodnim nošnjama, koji se trude da sačuvaju običaje - rekla je Golubović.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar